Článek

Co se stane, když si strčíte stroužek česneku do ucha?

 
Trpíte častými bolestmi hlavy nebo ucha? Ládujete do sebe jeden prášek za druhým a bolest ne a ne ustoupit? Máme pro vás řešení. Vraťte se k přírodním zdrojům a sáhněte po česneku.
17.02.2016 14:05 |

podobné články

Podobné články

Česnek a jeho moc léčit aneb jak zatočit s viry

 
Česnek se nachází v každé domácnosti, kde se pravidelně vaří. Jde o běžně užívanou potravinu a neumíme si bez ní představit guláš a spoustu dalších jídel. Česnek má mimo jiné mnoho zdraví prospěšných vlastností a považován je také za přírodní lék. Působí desinfekčně, chrání před virovým onemocněním, ošetřuje cévy, bojuje s bolestí a záněty. Česneku je mnoho odrůd, ale pokud se chceme bavit o skutečně účinném léku i prevenci, pak je to starý dobrý český česnek. Ty dovážené z Číny jsou většinou mdlé chuti a nejsou tak pálivé. Obsahuje bílkoviny, cukry, vitamín C, skupinu vitamínů B, vápník, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď, jód, flavonoidy a listy obsahují karoten. Jak česnek léčí? Výrazně posiluje imunitní systém a zvyšuje tvorbu T-lymfocytů. Jeho pravidelným používáním potlačujete hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Skvělý je při nachlazení, průjmu, angíně a různém zánětlivém onemocnění. Česnek je výborný i jako prevence proti rakovinovým onemocněním, jelikož má antioxidační vlastnosti. Užívání česneku či česnekových tablet, pokud chcete zamezit nepříjemnému zápachu z úst, snižuje i bolestivost a zánětlivé procesy v kloubech. Mimo jiné snižuje krevní tlak a rozpouští usazeniny v cévách. Rovněž je nutné zmínit, že příznivě ovlivňuje vysokou hladinu cukru v krvi a podporuje produkci glykogenu v játrech. Boj s virovým onemocněním Cítíte-li, že na vás leze chřipka, vyzkoušejte česnekovou šťávu v mléce. Potřebovat budete zhruba 7 paliček česneku, které prolisujete a přecedíte přes plátýnko. Šťávu uchovávejte v lednici a užívejte 3krát denně po lžíci rozmíchané v jednom deci rostlinného mléka nebo kefíru. Užívejte po dobu 5 dní tyto přírodní antibiotika a značně se vám uleví. Bonbón z česneku Počítejte s tím, že se nebudete moci po takovém bonbónu hned líbat. Ale pomáhá na bolest v krku, zánětech dásní, aftách a jiných neduzích. Stroužek česneku vložte do úst a jen tak ho převalujte (nekousat a neporušit). Z česneku se postupně uvolňují antiseptické látky a ty desinfikují oblast úst a krku. Cumlejte vždy nový... Čtěte více Příspěvek Česnek a jeho moc léčit aneb jak zatočit s viry pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.09.2015 21:46 |

podobné články

Postřik na česnek a boj s houbomilkou česnekovou

 
Mezi zahrádkáři se těší čím dál větší oblibě pěstování česneku, který má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Mimo jiné přináší řadě lidem i gurmánský požitek. Ovšem se vzrůstající produkci česneku dochází i k šíření škůdců, kteří ničí naší úrodu. Snad nejobávanějším škůdcem česneku je houbomilka česneková. Česnek je proslulý svými antimykotickými účinky – obsahuje látky, jež chrání před houbovitými chorobami. Často se používá jako surovina pro výrobu postřiku proti bramborové plísní či na ochranu rajčat. Ovšem předmětem dnešního článku je uchránit samotný česnek. Jestliže se chceme vyhnout chemickým postřikům, musíme zaměřit pozornost na prevenci a nepřímý boj s houbomilkou. Houbomilka česneková je moucha, jež přezimuje ve stádiu dospělých much. Samičky kladou vajíčka na rostliny a vylíhlé larvy se následně zavrtávají mezi srdíčkové listy. Takto napadané rostliny zaostávají, neprospívají, deformují se jim listy a postupně odumírají. Prevence a nepřímý boj s houbomilkou Houbomilka česneková nepatří zrovna k vyhlášeným letcům, proto je vhodné pěstovat česnek co nejdále od loňských ploch česneku. Zbytky rostlin po každé sklizni důkladně odstraníme, obzvláště pokud rostliny byly napadeny. Proti houbomilce je účinné včasné a precizní přikrytí záhonů bílou netkanou textilií. Přístup k rostlinkám zamezíme samičkám tak, když pečlivě okraje textilie zahrneme půdou. V oblastech s větším výskytem tohoto hmyzu se osvědčilo pěstování jarních odrůd česneku – ty totiž houbomilka nenapadá. Chemický postřik na česnek Insekticidní postřik bychom měli v zeleninových zahrádkách nechat jen jako poslední možnou variantu. Postřik je nutné provést preventivně, při prvním jarním oteplení – konev února či počátek března. Vhodná doba je, když po dobu čtyř dnů vyšplhají teploty kolem 10 stupňů. Postřik se má po dvou týdnech zopakovat. Schválené přípravky pro postřik česneku jsou Karate se Zeon technologií 5CS – vždy v souladu s přiloženým návodem. V okamžiku, kdy se na porostu ukážou příznaky napadení houbomilkou už je použití postřiku zbytečné. Příspěvek Postřik na česnek a boj s houbomilkou česnekovou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Konec falšovanému česneku? Podvodníky skřípne od středy zákon

 
Prodej falšované sadby česneku bude těžší. Ztížit falšování sadby má novela zákona o oběhu osiva a sadby, která ve středu vstupuje v účinnost. Sadbu česneku bude možné uvádět do oběhu pouze jakožto uznané nebo standardní osivo. Dodavatelé sadby budou muset být registrovaní. Ministerstvo zemědělství dostane pravomoc vydat formou vyhlášky požadavky a podmínky pro výrobu, balení, označování a prodej sadby česneku.
29.10.2017 14:40 |

podobné články

Losos na česneku

 
Také milujete ryby a různé dary moře? Nechte se proto inspirovat jedním z našich receptů – losos na česneku. Pochoutka pro celou rodinu! Bude potřeba : 4 porce lososa 1,5 sklenice bílého vína 4 stroužky česneku 1 střední cibule 1 bobkový ...
01.09.2009 00:10 |

podobné články

Pozor na chyby při pěstování česneku. Vyhněte se mýtům!

 
Bez česneku se v kuchyni neobejdeme. I proto ho většina pěstitelů má na svých záhoncích. Možná i proto, že v obchodech je k sehnání obvykle jen ten z Číny, který postrádá charakteristickou sílu, vůni i chuť. Mnoho zahrádkářů však při jeho pěstování dělá spoustu chyb, kvůli kterým pak jejich úroda není nejlepší. Tomuto zklamání lze však snadno předejít. Přečtěte si, které mýty o česneku rozhodně neplatí.
21.06.2015 06:20 |

podobné články

VIDEO: Zvládnete oloupat česnek za 20 sekund? My ano!

 
Určitě to znáte, chcete si připravit svůj oblíbený pokrm, na který je potřeba hromada česneku, a nejhorší z celého vaření je příprava a oloupání česneku. S pomocí nože je tato technika tak zdlouhavá, navíc se slupka šíleně lepí a zůstává na vašich prstech. Naštěstí pro vás máme dnes skvělý tip, a tak je tato otravná technika už dávno minulostí. Čtěte dál a dozvíte se, jak oloupat celou hlavičku česneku za pouhých 20 sekund.
14.12.2015 15:36 |

podobné články

Konec falšování sadbového česneku? Klamání zákazníků má utnout zákon

 
Novelu zákona o oběhu osiva a sadby, která brání klamání zákazníků při nákupu sadby česneku, schválili ve středu v prvním čtení poslanci. Zákazník často místo sadbového česneku koupí konzumní česnek, který podle odborníků nemusí být zcela v pořádku. Odborníci tvrdí, že takový česnek může obsahovat choroby a škůdce, což se pak projeví ve špatné úrodě.
15.03.2017 11:25 |

podobné články

Česnek má tak silné aroma, že ho lze cítit i nohou

 
Sirné sloučeniny v česneku jsou tak silně aromatické, že je člověk dokáže vnímat nejen chutí a čichem. I když vyřadí z provozu tyto části těla, česnek může přesto „cítit“. Stačí na utřený stroužek stoupnout. Američtí vědci prokázali, že česnek lze skutečně cítit chodidlem, protože aromatické látky rychle proniknou kůži do krve.
15.12.2016 14:00 |

podobné články

Zeleninové ragú na jáhlech

 
Držíte štíhlou linii a sháníte recept na zdravý oběd? Vyzkoušejte zeleninové ragú. Zabere vám 45 minut. Potřeby pro dvě osoby: 200 gramů jáhel, jódová sůl Jedna velká cuketa 2-3 stonky řapíkatého celeru 3 velká rajčata 1 velká cibule 1 stroužek česneku 1 lžíce ...
24.09.2010 08:05 |

podobné články

Okoun s rajčatovými těstovinami

 
Na rybí specialitce si dvě osoby mohou pochutnat za 40 minut. Potřeby 4 velká rajčata, přibližně půlkila Jedna malá cibule Jedna malá mrkev Jeden stonek řapíkatého celeru Jeden stroužek česneku Jedna polévková lžíce olivového oleje Jedna lžíce rajského protlaku 100 ml zeleninového vývaru Jódová sůl Černý ...
18.10.2010 05:10 |

podobné články

Smažená husí prsíčka

 
Nedali jste si ve sváteční den pečenou husu? Nevadí. Můžete to napravit touto specialitou. Příprava jídla vám zabere 50 minut. Potřeby Jeden malý plátek husích prsíček Jeden stroužek česneku 4 polévkové lžíce sójové omáčky Jedna polévková lžíce sójového nebo řepkového ...
30.12.2010 06:05 |

podobné články

Jehněčí špíz a zeleninový pilaf

 
Sháníte recept na nedělní oběd? Vyzkoušejte jehněčí špíz a zeleninový pilaf. Připravíte ho za 40 minut. Potřeby pro 2 osoby 250 gramů jehněčího z plece Jedna lžička rozmarýnu Jeden stroužek česneku Jedna polévková lžíce olivového oleje Jedna cibule Jedna mrkev Jedna malá cuketa 100 ...
12.01.2011 06:55 |

podobné články

Krevety s paprikovými kroupami

 
Máte chuť na exotické jídlo? Vyzkoušejte naše krevety. Připravíte je za hodinu. Potřeby pro dvě osoby Jedna žlutá, zelená a červená paprika Jeden citrón Jeden stroužek česneku Jedna polévková lžíce olivového oleje 125 gramů ječných nebo pšeničných krup 400 mililitrů zeleninového vývaru ...
03.02.2011 06:05 |

podobné články

Dýňové rizoto s drůbežími játry

 
Neobvyklý oběd připravíte za 40 minut Potřeby pro dvě osoby Asi půl kila oranžové dýně Jednu cibuli šalotku Jeden stroužek česneku Jednu polévkovou lžíci olivového oleje 150 gramů italské rizoto rýže (arborio nebo camaroli) 400 – 500 mililitrů horkého zeleninového vývaru 250 gramů ...
16.03.2011 10:20 |

podobné články

Barevné nudle se zeleninovou omáčkou

 
Barevné nudle jsou vhodné jako hlavní jídlo. Připravíte ho za 40 minut. Potřeby pro dvě osoby dvě mrkve 100 gramů celeru Jeden malý pórek Jeden stroužek česneku Jedna cibule Jedna malá plechovka loupaných rajčat Jedna polévková lžíce řepkového oleje Dvě lžíce rajského protlaku Jeden bobkový ...
24.03.2011 10:20 |

podobné články

Fazole Chilli con tofu

 
Hledáte rychlý ale zdravý recept, kterým okouzlíte přátele? Pokud máte rádi mexické jídlo, ochutnejte speciální fazole Chili con tofu Potřeby pro dvě osoby Jedna malá plechovka fazolí (250 gramů suché váhy) Jedna cibule Jeden stroužek česneku Malé množství polévkové zeleniny Jedna ...
28.04.2011 10:10 |

podobné články

Avokádo – 2 chutné pomazánky

 
Avokádo je plod hruškovitého tvaru, který je z 80% tvořen tukem, ovšem i tak se řadí mezi zdravé a pro člověka přínosné potraviny. Mimo jiné obsahuje obrovskou dávku důležitých minerálů a vitamínů, jež mají na naše zdraví pozitivní vliv a rozhodně se tak není čemu divit, že avokádu stále více lidí přichází na chuť a zařazují tento druh ovoce do svého jídelníčku. Tento druh ovoce je původem z Mexika, kdy první známky o něm sahají do období před 10. 000 lety. V současné době se nejvíce pěstuje v Indonésii, Dominikánské republice, Chille a samozřejmě i v Mexiku. Není avokádo jako avokádo Mnoho lidí se domnívá, že avokádo je jen jedno, což ale vůbec není pravda. Existuje několik odrůd tohoto ovoce, které se pěstují v odlišných částech světa, díky čemuž se i od sebe v mnoha ohledech liší. Mezi nejznámější druhy avokáda patří: Hass: nejpěstovanější odrůda s hrbolatou slupkou, přezdívá se mu ropucha Fuerte: zelený druh avokáda s hladkou slupkou a tvarem hrušky Recepty z avokáda S avokádem se dá v kuchyni doslova kouzlit. Může být součástí mnoha pokrmů, přičemž mezi nejoblíbenější a na přípravu nejjednodušší jsou pomazánky. I my pro vás máme hned 2 recepty na pomazánky, kde avokádo hraje hlavní roli. 1. Avokádová pomazánka s lučinou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lučinu 1 stroužek česneku 1 malou cibulku 1 citron sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem. Cibulku nakrájejte na jemno a přidejte do pomazánky, kterou podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte lučinu a důkladně promíchejte. 2. Avokádová pomazánka se zakysanou smetanou Potřebujete: 1 ks avokáda 1 lžíci citronové šťávy 2 lžíce zakysané smetany 1 česnek sůl a pepř Postup: Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem.... Čtěte více Příspěvek Avokádo – 2 chutné pomazánky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.04.2016 14:45 |

podobné články

Recept na lehkou brokolicovou polévku

 
Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Kilo česneku = 260 Kč! Je ale opravdu český? Znáte fígle prodejců? Jak nenaletět?

 
Český česnek má cenu zlata! Potvrzují to pěstitelé a na své vlastní peněžence to pociťují i zákazníci. Cena za štiplavou pochoutku se šplhá i ke 260 korunám za kilo! Jenže! I když se rozhodnete takové peníze obětovat a těšíte se na kvalitu, můžete se pořádně spálit! Místo nejkvalitnějšího českého česneku totiž falešní prodejci často nabízejí nekvalitní česnek z Číny, Španělska nebo Francie. A zákazník téměř nemá šanci to poznat.
27.10.2012 05:10 |

podobné články