Článek

Co je černá sapota? Exotické ovoce s chutí čokolády. Vypěstujte si ho doma!

 
Čokoláda, po které se netloustne? To je exotické ovoce, které chutná po čokoládě s lehkou příchutí ostružinové marmelády? Možná je už znáte, možná o něm uslyšíte poprvé. Jde o černou sapotu. Původ má ve Střední Americe, pěstovat ji můžete ale i u nás a s našimi radami to zvládne opravdu každý! Jak na to už vám poradí Václav Postránecký a pěstitel exotického ovoce Josef Matějka.
29.05.2016 06:05 |

podobné články

Osobnosti: Václav Postránecký (147 článků) , Josef Matějka (4 články) , Václav Matějka (9 článků)
Podobné články

Vitamínová bomba aneb chutné smoothie

 
Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.08.2015 08:15 |

podobné články

Recept na pečený čaj

 
Čaj společně s kávou patří k nejznámějším a nejoblíbenějším celosvětovým nápojům. Zvlášť velké oblibě se těší čaje bylinkové a ovocné domácí výroby. Máte-li odvahu zkusit něco nového a lahodného, vyzkoušejte pečený čaj s opravdovými kousky ovoce. Jedná se prakticky o Ferrari mezi čaji. Ovšem musíte si dát pozor na jednu věc. Pití tohoto vynikajícího čaje je návykové. Nalijete návštěvě skleničku pečeného čaje a už se jí nezbavíte. Budou čekat, že dostanou další. Výhody pečeného čaje Jednak víte, že máte v šálku čaj z přírodních surovin. V podstatě jde o ovoce, cukr a koření. Konzervanty, umělá sladila a aromatické látky vedle takového čaje neležely ani omylem. Navíc si uděláte přesně takový čaj, který odpovídá vašim představám. Ať už milujete jablka, ostružiny či maliny – fantazii se meze nekladou. K výrobě pečeného čaje můžete využít jakékoliv ovoce a ideálně, pokud si jej sami i vypěstujete. Ingredience na pečený čaj 2kg jakéhokoliv ovoce Cukr dle volby ovoce – cca 3/4kg 2 lžičky skořice 4ks badyánu 5ks hřebíčku 2 limetky/citrony 2dcl rumu (není podmínkou) Postup přípravy Do hlubšího pekáče nebo plechu dáme ovoce (to větší nakrájet na kostičky) včetně citronu. Není-li BIO, pak jej oloupejte. Celé to posypeme cukrem a přidáme i koření – důkladně promícháme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut. Během pečení aspoň 3x promícháme, pokud by bylo ovoce málo šťavnaté lze přidat trošku vody, ale většinou není vůbec potřeba. Bezprostředně po upečení přidáme rum (nemusí být). Celé promícháme a plníme do připravených skleniček, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru tak, jako u marmelády. Příprava pečeného čaje Do šálku dáme 2 lžíce této směsi a zalijeme horkou vodou. Na dně hrníčku na vás čeká lahodné překvapení v podobě kousků ovoce. Čaj lze připravovat v zimě na zahřátí a během léta i jako ledový čaj. Příspěvek Recept na pečený čaj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.02.2016 21:35 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Jak odlehčit svému trávení?

 
Jestliže vás často trápí pocity plnosti, je vám těžko od žaludku a do toho všeho se ještě přidá únava, pak může být viníkem všech vašich obtíží špatné trávení, které se může projevovat právě pocity přesycení, nedostatkem energie i bolestmi žaludku. Možná by nebylo od věci vašemu trávení trochu odlehčit a my vám v dnešním článku poradíme, jak na to! S výše zmíněnými nepříjemnosti se denně potýká nespočet lidí a zatímco někdo tyto stavy tiše přetrpí, jiný se jim snaží zabránit – a to je dobře! Slyšeli jste již o termínu známém jako fruit day? Pokud ne, tak si nenechte ujít následující řádky! Fruit day, aneb jak odlehčit svému trávení? Problémy s trávením a s ním spojené obtíže dokážou nepříjemně potrápit. Neberte varovné signály na lehkou váhu. Trpět vůbec nemusíte, bohatě stačí, když do svého jídelníčku zařadíte fruit day! Den plný ovoce Ovoce představuje nedílnou součást našeho jídelníčku a měli bychom jej konzumovat každý den. Ne všichni toto pravidlo dodržují a své tělo potřebnými vitamíny nezásobují, což má za následek právě zvýšenou únavu a pocity těžkého žaludku. Cílem ovocného dne je odlehčit nejen vašemu trávení, ale zároveň i žaludku a střevům, což má za následek skutečnost, že jednoduché ovocné enzymy jdou trávit velmi lehce. Jak na to? Rozhodnete-li se ovocný den vyzkoušet, pak si předem ujasněte, jaké druhy ovoce si během dne dopřejete. Důležité rovněž je rozhodnutí, kterou alternativu podstoupíte – zda přísnou nebo volnější. Při přísné variantě budete během celého dne jíst pouze syrové ovoce, v případě odlehčené varianty si můžete například ovocný salát doplnit oříšky nebo medem. Pamatujte, že byste ovoce měli konzumovat vždy po 2,5 hodinách, přičemž vám doporučujeme zažít pomerančem nebo grapefruitem, poté si dát jablko nebo hrušku, pokračovat ananasem, mangem nebo kiwi. Vystřídat můžete i druhy exotického ovoce a jednotlivé druhy mezi sebou libovolně střídat. Opomenout... Čtěte více Příspěvek Jak odlehčit svému trávení? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2016 05:40 |

podobné články

Sladké, přesladké. Náročný život degustátora čokolády

 
Nejprve prostudovat barvu, pak strukturu a nakonec chuť. Stejně jako v případě vína i ochutnávání čokolády může být právě tak požitkem jako uměním vyžadujícím pravidelný trénink k tříbení chuťových buněk. A kdo jiný by měl nabízet lekce degustace čokolády než Pierre Hermé, francouzský mistr čokolády a cukrovinek.
20.04.2012 12:17 |

podobné články

Zelenina bez vůně a chuti? Nevěřte supermarketům, vypěstujte si ji sami! Ve foliáku snadno a rychle

 
Proč nemá zelenina ze supermarketu žádnou vůni ani chuť, natož vitamíny? Protože než se tam dostane, urazí šílenou vzdálenost. Třeba ledový salát skoro 18 000 kilometrů! Abyste jedli opravdu zdravou zeleninu, má pro vás MT-nábytek.cz prostorné moderní foliáky za akční ceny. Řekněte NE blafům z druhého konce světa a vypěstujte si poctivé vitamíny sami. Je to jednoduché. Ceny platí do čtvrtka 16.4.
13.04.2015 15:05 |

podobné články

Chuťovky s ananasem

 
Mnoho lidí se s ananasem v kuchyni bojí kouzlit, neboť mají strach z jeho výrazné sladké chuti a trošky trpkosti, pro kterou je typický. Pravda je taková, že tohle exotické ovoce může mít na talíři mnoho podob a může se stát součástí spousty pokrmů, kterým dodá onu třešničku na závěr. Ruku na srdce: jak jste na tom s ananasem vy? Také patříte k lidem, kterým tohle výrazně žluté ovoce nahání hrůzu, nebo se naopak řadíte mezi ty, kteří se s ním nebojí experimentovat a v kuchyni s jeho pomocí zkouší nové věci? Pokud se přikláníte ke druhé možnosti, pak je náš dnešní článek vystižený názvem „chuťovky s ananasem“ určený právě pro vás! 1. Velice rychlý salát s ananasem Recept jednoduchý na přípravu, který vám zabere jen několik málo minut, ale svou chutí vás naprosto odrovná. Potřebujete: plechovku ananasu nebo jeden čerstvý ananas 200 g sýru čedar 150 g šunky 2 lžíce majonézy Postup: Čedar nastrouhejte na jemno. Přidejte k němu na kostičky nakrájený ananas, na drobné kostičky pokrájenou šunku a spojte majonézou. Před podáváním není na škodu salát vyhladit. 2. Ananas na zapečený způsob Skutečně rychlý dezert, jehož snadnou a rychlou přípravu oceníte především tehdy, kdy se vám za dveřmi objeví nečekaná návštěva. Potřebujete: 700 g kompotovaného ananasu nebo jeden čerstvý ananas 100 g cukru krupice 240 máslových sušenek 100 g rozpuštěného másla Postup přípravy: Ananasový kompot nebo na kostičky nakrájený ananas dejte do hrnce, přidejte cukr a míchejte do té doby, než se cukr rozpustí. Do zapékací misky naskládejte ananas a dejte zapéct na cca 25 minut při 180°C. Příspěvek Chuťovky s ananasem pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.01.2016 15:05 |

podobné články

Kam zmizelo české ovoce? V supermarketu naše jahody ani jablka neseženete. Proč?

 
To je hrůza! V obchodech nedostanete České ovoce a zeleninu! Proč? Obchody nakupují levněji ze zahraničí. Ovoce tak není místní a vlastně ani nedosahuje takové kvality jako tuzemské! Redakce TN.cz zjišťovala, zda-li v obchodech najdete alespoň nějaké české ovoce. Výsledek je tristní. Osmdesát procent ovoce a zeleniny pochází z ciziny!
26.06.2013 16:55 |

podobné články

Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte napálit. Máme pro vás 20 dobrých rad

 
Vybírat ovoce pouze očima je chyba. Měli byste zapojit hmat i čich. Velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky. Občas můžete narazit na nedozrálé ovoce, v extrémních případech na shnilé. Pokud nakupujete ovoce a zeleninu, měli byste brát navíc ohled na sezónnost. Máme pro vás tipy, jak poznat kvalitní ovoce a zeleninu.
19.03.2017 06:10 |

podobné články

Vypěstujte si za oknem čerstvé bylinky

 
Pokud toužíte po voňavém koření nebo čerstvém bylinkovém čaji, nemusíte se spoléhat pouze na nabídku v obchodech. Vypěstujte si vlastní bylinky. Poradíme vám, jak na to.
23.04.2009 15:39 |

podobné články

Exotické liči se skvěle hodí jako letní osvěžení!

 
Určitě už jste v oddělení ovoce narazili na liči. Zkoušeli jste toto exotické ovoce "na vlastní kůži"? Nenechte se odradit hrubou narůžovělou slupkou na povrchu. Pod ní se totiž nachází bílá dužina, která má lahodnou trpce sladkou chuť. 
14.08.2013 21:00 |

podobné články

Francouz stvořil desetimetrový vánoční stromek z čokolády

 
Francouzský výrobce čokolády Patrick Roger stvořil architektonické dílo, za které by se nemusela stydět ani ta největší esa moderního stavitelství. Postavit totiž čtyřtunový strom z čokolády o výšce deseti metrů není jednoduché nejen z hlediska gastronomického, ale ani z hlediska statického.
30.11.2010 10:10 |

podobné články

Francouz stvořil desetimetrový vánoční stromek z čokolády

 
Francouzský výrobce čokolády Patrick Roger stvořil architektonické dílo, za které by se nemusela stydět ani ta největší esa moderního stavitelství. Postavit totiž čtyřtunový strom z čokolády o výšce deseti metrů není jednoduché nejen z hlediska gastronomického, ale ani z hlediska statického.
30.11.2010 10:50 |

podobné články

Francouz postavil desetimetrový vánoční strom z čokolády

 
Pařížský výrobce čokolády Patrick Roger se letos dočkal prestižního ocenění za své desetileté působení na francouzském trhu. Aby dokázal, že si titul "Nejlepší výrobce čokolády" zaslouží, rozhodl se udělat něco výjimečného. Na začátku adventního času tak světu představil obří čokoládový vánoční strom.
30.11.2010 17:10 |

podobné články

Hotelový pokoj s mužem ve slipech z čokolády je další počin Karla Lagerfelda

 
Návrhář Karl Lagerfeld byl pro jednou nevěrný módnímu průmyslu a zkusil si navrhnout něco zcela jiného. Stal se designérem hotelového pokoje vytvořeného kompletně z čokolády. Lagerfeld však obrovské lahodné dílko nevytvořil sám, ale spojil se s francouzským mistrem v oboru Patrickem Rogerem, který podle návrhářovy předlohy z čokolády pečlivě vyřezal každý detail.
29.04.2011 22:00 |

podobné články

Osobnosti: Karl Lagerfeld (117 článků)

K NAKOUSNUTÍ! Modelky předvedly šaty z čokolády!

 
V New Yorku začal už patnáctý ročník veletrhu čokolády. Účastníci se ho pětašedesát světových výrobců. Tuto tradici založil francouzský pár milovníků čokolády.
11.11.2011 14:20 |

podobné články

Kostymérka seriálu Panství Downton vytvořila šaty z čokolády

 
Kostýmní návrhářka Caroline McCall je autorkou většiny rób použitých při natáčení seriálu Panství Downton. Teď se ale oděvní designérka pustila do velké výzvy. Měla vyrobit šaty z šedesáti kilogramů čokolády. Pracovat přitom mohla se třemi odstíny – bílé, mléčné a hořké čokolády.
15.10.2014 20:00 |

podobné články

Fakta a mýty o čokoládě

 
Jaká jsou fakta a mýty o čokoládě, nejoblíbenější sladké pochoutce, jejíž historie sahá až daleko do naší paměti a které skutečně jen málokdo dokáže odolat? Budete se možná divit, ale ne všechna tvrzení, která o čokoládě kolují z generace na generaci, jsou pravdivá. Stejně tak vás asi překvapí, že některé povídačky, o nichž jste si mysleli, že jsou jen vymyšlené, naopak zastávají pravdu. Jestliže i vy patříte k milovníkům čokolády, pak si náš dnešní článek rozhodně nenechte ujít. Možná pro vás bude nepříjemným probuzením do reality, možná vás naopak mile překvapí! Fakta a mýty o čokoládě – co je pravda a co ne? Asi jako o všem v dnešní době, kolují i o čokoládě pravdivá a nepravdivá tvrzení, o kterých jsme každý z nás určitě slyšel. My jsme se rozhodli přijít pravdě na kloub a s výsledkem se s vámi podělit. I pro nás byla některá zjištění (ne)milým překvapením! Čokoláda zlepšuje náladu! Pravda: Konzumace čokolády skutečně zlepšuje náladu, ale tento stimulační účinek nemá za vinu cukr, jak si většina lidí myslí, nýbrž viníkem pocitu štěstí je kakao. To obsahuje flavonoidy a ty ve vašem těle zvýší pocit spokojenosti. Po čokoládě přiberete! Lež: Hodně lidí si myslí, že konzumace čokolády způsobuje přibírání na váze, což ale není pravda. Čokoláda s obsahem čistého kakaa naopak podporuje hubnutí, což potvrdily i mnohé studie. Čokoláda funguje jako afrodiziakum! Pravda: Věřte tomu nebo ne, ale čokoláda opravdu může mít afrodiziakální účinky a může se tedy hrdě řadit mezi známá afrodiziaka. Ačkoli studie a vědci tvrdí pravý opak, čokoláda vykazuje afrodiziakální účinky psychického rázu. Čokoláda je droga! Lež: Možná se i vy řadíte k lidem, kteří s oblibou říkají, že jsou na této sladkosti doslova závislí. Říkat to sice můžete, ale o závislosti jako takové rozhodně nemůže být řeč. Čokoláda není droga, která by ve vás... Čtěte více Příspěvek Fakta a mýty o čokoládě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2016 05:40 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články