Článek

Chutnají i léčí! 7 magických bylin, které si můžete vypěstovat doma

 
Máte pocit, že vám v kuchyni stále něco schází? Proč nezačít pěstovat bylinky, které nejen dodají chuť vašim každodenním pokrmům, ale zároveň jsou i mnohem zdravější, než si myslíte. Vše, co potřebujete, je nezastíněné okno, kam nejméně čtyři až pět hodin denně svítí sluníčko. Věděli jste, že rostliny mají tendenci ztrácet téměř 50 procent zdraví prospěšných látek během několika hodin po sklizni?
12.07.2015 06:15 |

podobné články

Podobné články

Odborník na výživu doporučuje: Jarní bylinky voní, chutnají a léčí

 
Udělejte si jaro na talíři! Astronomické začne sice až 20. března, ale už dnes ho můžete přivolat pomocí čerstvých bylinek – pažitka či petrželka po zimě chutnají úžasně a navíc i léčí. Petr Havlíček radí: Proč si koupit...
11.03.2015 23:30 |

podobné články

Léčivé houby: Poradí si s imunitou, stresem, záněty i kožními nemocemi

 
Slyšeli jste někdy o hlívě ústřičné, Jidášově uchu nebo Shii Take? Za originálními názvy se schovávají druhy hub, které nejenže skvěle chutnají, ale také léčí mnoho civilizačních chorob. Najdete je přitom běžně v lese nebo si je můžete vypěstovat doma ve sklepě.
22.09.2015 06:10 |

podobné články

Bylinková zahrádka je něco jako ráj

 
Chcete-li mít po ruce čerstvé bylinky po celý rok a s jejich pomocí dodávat vašim pokrmům úplně jiný rozměr, pak je bylinková zahrádka výborným nápadem, jak tuhle představu proměnit ve skutečnost. Bylinky hojně využijete nejen při vaření, ale mohou vám pomoci i při léčbě nejrůznějších zdravotních problémů nemluvě o skutečnosti, že nádherně provoní vaše bydlení. Sušené bylinky sice pořídíte v každém obchodě, ovšem co se vůně a chuti týče, ani zdaleka se nemohou rovnat těm čerstvým. Bylinková zahrádka pro vás bude příjemným koníčkem, zvláště když si budete moci vypěstovat takové bylinky, které máte nejraději. I my jsme pro vás našli několik bylinek, které si hravě vypěstujete i doma. Voňavá bylinková zahrádka u vás doma Jestliže si chcete bylinky pěstovat doma, nejdříve vám prozradíme základní podmínky pro její založení, které se vám zaručeně budou hodit. V první řadě je důležité najít bylinkám správné místo, kde bude dostatek světla. Dalším důležitým bodem je teplota, která by se měla pohybovat okolo 20°C. Opomenout nesmíme ani doporučení investovat do kvalitního substrátu, do kterého je možní přimíchat trochu písku. Bylinková zahrádka, aneb co pěstovat? Bylinek vhodných k pěstování v domácích podmínkách je celá řada. Záleží jen na vás, které si rozhodnete zasadit do květináčku – řídit se můžete tím, jaké bylinky používáte při vaření, přípravě čaje nebo jako pomoc při zdravotních neduzích. A co si doma můžete pěstovat? Meduňka Bylinka vonící citronovo-medově je vhodná pro použití do nápojů, domácích zmrzlin nebo pudinků. Kdo ji nevyužije v kuchyni, toho potěší ze zdravotního hlediska, kdy se používá na nejrůznější neduhy: nespavost, bušení srdce, problémy s trávením či pomoc od migrény. Bazalka Uměli byste si představit pizzu bez bazalky? Asi jen stěží! Tato typicky italská bylinka má výraznou chuť i vůni a dá se používat nejen v kuchyni, ale i jako lékařský pomocník. Sklízí se několikrát do roka.... Čtěte více Příspěvek Bylinková zahrádka je něco jako ráj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak si doma vypěstovat ananas? Je to překvapivě jednoduché

 
Chuti čerstvého ananasu není těžké propadnout. Je mnohem lepší než kompotovaný a samozřejmě také zdravější, protože obsahuje vitaminy a není přislazovaný. Věděli jste, že si ze zbytků toho snězeného můžete vypěstovat novou rostlinu, na které vám vyroste nový plod? Prozradíme vám, jak to udělat.
13.01.2017 06:15 |

podobné články

Kadlec (SZ): Jak je to se zákazem prodeje léčivých bylin?

 
Již v roce 2010 a pak ještě několikrát opakovaně se na internetu čas od času objeví informace, že Evropská unie zakázala užívání a prodej léčivých bylin. V takovém podání to není pravda, resp. jedná se o klasický hoax.
26.01.2016 16:01 |

podobné články

Čerstvá rajčata – zázračný dietní hit

 
Jsou šťavnatá, aromatická a chutnají skvěle. V obchodech si je můžete kupovat celý rok, ale nejvíce chutnají v sezóně. Jsou plná vitaminů a blahodárných látek.
30.07.2009 11:45 |

podobné články

Sázení a pěstování jahod

 
Sázení a pěstování jahod láká stále více nadšených zahrádkářů, kteří si na tomto červeném ovoci rádi pochutnají a netouží po chemicky pěstovaných plodech, které jsou hojně k dostání v každém supermarketu. Křiklavě červené jahody chutnají nejen dětem, ale i dospělým, navíc se z nich dá připravit celá řada chutných pokrmů, nemluvě o džemech či šťávách, po kterých se budete olizovat až za ušima. Sázení a pěstování jahod rozhodně není jen tak a jestliže toužíte po plodech té nejlepší kvality, pak byste měli vědět, jak správně na to – důležité jsou kvalitní sazenice a správné místo a čas výsadby.  Toužíte se do sázení a pěstování jahod pustit i vy, ale stále v sobě nemůžete najít odvahu pustit se o neznámého? Pak si přečtěte dnešní článek, ve kterém vám s tímto úkolem poradíme. Společně se podíváme nejen na správnou dobu pro výsadbu, ale zároveň i nejlepší místo pro umístění či správný postup sázení. Uvidíte, že s námi to bude hračka! Sázení a pěstování jahod – jak na to? Toužíte si svépomocí vypěstovat červené jahůdky, ze kterých byste poté mohli připravit chutný džem, upéct lahodný koláč nebo si připravit jahodové smoothie? Následující řádky vám poradí, jak na to! Doba sázení Jahody je možné sázet v průběhu celého vegetačního období, tedy od dubna až do poloviny října. Místo výsadby Pro sázení a pěstování jahod je ideální humózní provzdušněná půda, která je neutrální a až mírně kyselá. Při výběru vhodného místa pamatujte, že by záhonek měl mít dostatečný přísun světla, neboť ve stínu se jahodníku příliš nedaří. Záhonek je dobré připravit již rok dopředu, přičemž jako vhodné předplodiny lze označit například rajčata, okurky nebo brambory. Týden před výsadbou záhon zryjte, aby půda slehla. Výběr sazenic I výběr sazenic je velice důležitý. Měli byste si dát záležet, aby vámi vybrané sazenice obsahovaly  srdéčko, kořenový krček, starší... Čtěte více Příspěvek Sázení a pěstování jahod pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.03.2016 13:15 |

podobné články

Marťan měl pravdu: V půdě z Marsu lze vypěstovat zeleninu!

 
Nizozemští vědci prokázali, že při osidlování Marsu nebude tolik obtížné pěstovat na rudé planetě zeleninu. Tedy při zajištění jistých atmosférických podmínek a dostatku vláhy lze v půdě čtvrté oběžnice Slunce vypěstovat brambory, rajčata, hrášek, roketu, ředkvičky, řeřichu či žito.
10.03.2016 17:05 |

podobné články

Tropy v obýváku: Můžou růst jahody na stromě? Ano, a sklízet je můžete i z gauče!

 
Chutná stejně jako jahoda, ale jahoda to není? Pokud vám dá někdo tuhle hádanku, můžete s přehledem odpovědět: Jsou to plody psidia a… rostou na stromě! Pokud chcete také ochutnat toto exotické ovoce, které u nás běžně nekoupíte, není nic snazšího. Jahodový strom si i jako začátečníci můžete vypěstovat dokonce doma v obýváku.
13.12.2011 16:35 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Proč chodit na houby do lesa? Vypěstujte si je doma

 
Pokud milujete houby, nemusíte si pro ně chodit do lesa. Některé druhy můžete vypěstovat i doma. Hřib to zrovna nebude, ale můžete pěstovat třeba hlívu, která má navíc i léčivé účinky.
06.08.2015 07:40 |

podobné články

Pivovar Krušovice pořádá první pivní referendum

 
Vyráží s pořádnou krušovickou Desítkou a Dvanáctkou přímo za českými pivaři s otázkou „Chutnají vám nové Krušovice?“ Královský pivovar Krušovice se rozhodl jít s kůží na trh a prověřit chuť nových přírůstků svého pivního portfolia přímo milovníky piva. Pivovar v uplynulém roce přestal vařit krušovické Světlé a krušovický Ležák a za asistence původního sládka pivovaru Václava Klouba uvařil pořádnou krušovickou Desítku a Dvanáctku. Navrátil se tím k  původní krušovické receptuře tolik oblíbené pivaři. Aby spotřebitelům svá nová piva představil a získal od nich tolik potřebnou zpětnou vazbu, rozhodl se pivovar vyjet přímo za nimi do českým měst, městeček a obcí.  Milovníci piva tak budou moci na 300 místech v Čechách vyzkoušet krušovickou Desítku i Dvanáctku a zároveň odpovědět na otázku „Chutnají vám nové Krušovice?“. Výsledky referenda budou vyhodnoceny a zveřejněny v červenci letošního roku.
17.05.2011 15:40 |

podobné články

Co nevíte o sýrech: Syrečky drží linii!

 
Niva, eidam, syrečky, hermelín – skvěle chutnají a jsou důležitým zdrojem bílkovin.  Víte, jak se vyrábějí a k čemu nejlépe chutnají?
02.05.2013 14:55 |

podobné články

Deset důvodů, proč jíst jahody!

 
Doba, kdy si můžeme pochutnávat na českých jahodách, je tady a potrvá až do října. Nejlépe chutnají čerstvě natrhané, pokud je ale chcete mlsat i v zimě, zpracujte je co nejdříve. A nezapomeňte, že dětem velmi chutnají a jsou navíc zdravé...
02.06.2016 12:10 |

podobné články

Podivín, nebo léčitel? Kurýruje lidi v magických pyramidách!

 
Pro někoho podivín, pro někoho léčitel. Václav Blažejovský (63) z Března u Chomutova uvěřil v blahodárnou energii pyramid a tvrdí, že pobyt uvnitř léčí, prospívá člověku, zvířatům, i přírodě. Sám si je staví. Na zahradě má dvě velké, doma několik malých.
07.08.2016 12:05 |

podobné články

Proč se pustit do třešní?! Chutnají, voní, čistí tělo i léčí!

 
Třešně se řadí mezi oblíbené a velmi zdravé druhy ovoce, které je u nás snadno k mání. Na jaře se můžete pod rozkvetlou třešní políbit a v létě si pochutnat na jejích plodech. A ten čas je právě tady.
21.07.2016 12:10 |

podobné články

Houby nemusíte jen sbírat, můžete je i pěstovat. O léčivých houbách chatujte s Ing. Ivanem Jablonským.

 
Nemůžete žádné houby najít? Nedostanete se do lesa? Můžete si houby sami vypěstovat. Víte, které houby pěstovat a jaké mají účinky? Chatujte s Ing. Ivanem Jablonským, CSc. ve středu 5. 8.od 14:00. Své dotazy můžete pokládat už teď.
03.08.2015 15:10 |

podobné články

Mandarinky si můžete vypěstovat sami. A doma

 
Nádherné oranžové mandarinky patří k nejchutnějším tropickým plodům, které u nás můžete dostat. Poměrně snadno se dá pěstovat i v domácích podmínkách.
18.02.2010 00:20 |

podobné články

Houbařská sezona začíná - ptejte se experta na houby, ví o nich vše

 
Houbaříte? Houby léčí, houby chutnají, houby mohou zabít. K čemu všemu se hodí houby, na to se ptejte mykologa Jaroslava Malého v úterý 7. 7. od 11 do 12 hodin. Své dotazy můžete pokládat už teď.
03.07.2015 12:15 |

podobné články