Článek

Chřest a špenát? Vynikající recepty na zdravé dobroty!

 
Chřest neboli špargl je vynikající zelenina, jejíž sezona je právě na začátku a potrvá zhruba do konce června. Dva měsíce máte na to, ochutnat chřestové dobroty. A aby to nebylo tak jednotvárné… Což takhle dát si i špenát?
22.04.2015 10:15 |

podobné články

Podobné články

Špenát a jeho vliv na zdraví

 
Špenát? Fuj! Zatímco někdo mu s nechutí přezdívá zelený fujtajbl, pro jiného je to ingredience, se kterou si v kuchyni dokáže vyhrát. Zeleně zbarvená zelenina, která se proslavila především díky Pepku Námořníkovi, nevoní každému. Pochází z Íránu a Afghánistánu, kde původně rostla naplano a do Evropy jej přivezli španělští obyvatelé. Nad špenátem ohrnují nos nejen malé děti, ale ani spoustě dospělým tato zeleninka příliš nechutná. Přitom jen málokdo ví, jaké pozitivní účinky má špenát na naše zdraví a s čím vším nám může v otázce zdraví pomoci! Jaké účinky má špenát na naše zdraví? Již zmíněný Pepek námořník – kreslená postavička, která je typická pro plechovku špenátu v ruce –  moc dobře věděl, proč si na tomto druhu zeleniny pochutnává a především proč si jej dopřává pravidelně. Možná nevíte, kolik vitamínů a prospěšných látek špenát obsahuje. Proto se na jeho účinky na naše zdraví prostřednictvím dnešního článku společně podívejme! Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny! Předností špenátu je jeho více než pestrý obsah vitamínů A, především pak betakarotenu, který je proslulým antioxidantem. Kromě toho obsahuje i retinol, což je nepostradatelný pomocník pro náš zdravý zrak. Ve špenátu najdeme i vitamíny skupiny B, kdy bude řeč o biotinu důležitém pro naše vlasy, niacinu pro zdravý spánek a silné srdce nebo kyselině listové, která je doporučována především těhotným ženám. Minerály všude kam se podíváš! Ani minerály nezůstávají oproti vitamínům o moc pozadu. I těch ve špenátu najdeme více než různorodé množství, kdy můžeme zmínit draslík a vápník – nepostradatelné složky pro naše zuby, kosti i nervy. Opomenout nesmíme ani železo důležité pro tvorbu krve a okysličování tkání. V neposlední řadě se zmíníme i o hořčíku, který je důležitý pro metabolismus a správnou funkci svalů, srdce i mozku. Na závěr podtrhneme i přítomnost sodíku, který má důležitý vliv na regulaci tělních tekutin. Příspěvek Špenát a jeho vliv na zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Což takhle dát si špenát? 3 recepty na velkou mňamku!

 
První recepty, kde se používá špenát, se  na evropském kontinentě zachovaly z kuchařek kolem roku 1390. Za více než 600 let této zelenině na důležitosti nikdo neubral, v kuchyních se připravuje často a na různé způsoby. Tři recepty si můžete vyzkoušet i vy.
11.06.2013 12:00 |

podobné články

Tipy na zdravé mlsání

 
Ačkoli se snažíte žít zdravě, stravujete se podle přísných návyků a pečlivě sledujete každý přibraný gram, určitě i vás tu a tam přepadne neovladatelná chuť na něco sladkého. Snažíte se touze zahřešit si na sladkém odolat, ale potřeba je natolik silná, že zpravidla tento váš vnitřní souboj prohráváte, dopřejte si nějakou kalorickou bombu a poté s výčitkami svědomí lezete na váhu plní obav, kolik následků to na vás zanechalo. Sladké ke svému životu potřebujeme všichni. Zatímco někdo více, jiný méně. Proč si tedy čas od času nezamlsat bez výčitek? Připravili jsme pro vás několik tipů na zdravé mlsání, díky kterému zaženete chutě na sladké dobroty a své podlehnutí si následně nebudete muset vyčítat! Zdravé mlsání, aneb dobroty bez výčitek! 1. Jablečný pudinkový dort Potřebujete: 750 g jablek 2 hrníčky vody 100-150 g cukru 2 vanilkové pudinky 1 vanilkový cukr piškoty šlehačku citronovou šťávu Postup: Jablka oloupejte a nastrouhejte. Poté je s cukrem a hrníčkem vody rozvařte na kaši. Ve druhém hrníčku vody rozmíchejte vanilkové pudinky, vlijte je do jablečné kaše a nechte projít varem. Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Část jablečné kaše nalijte do dortové formy, naskládejte na ní piškoty, zalijte další částí jablečné kaše – tento proces opakujte 2x. Jablečný dezert poté uložte do lednice, kde jej nechte ztuhnout nejlépe do druhého dne. Následně jej vyklopte dnem vzhůru a ozdobte šlehačkou. 2. Minisušenky s mrkví Potřebujete: 40 g ovesných vloček 50 g mrkve 40 g hladké mouky 20 g tuku 1 lžičku nízkokalorického sladidla Postup: Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Ovesné vločky pomocí mixéru rozmixujte do jemna. Poté ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které rozdělte na cca 20-25 kousků. Z těch poté udělejte kuličky a z nich následně placky. Plech vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj připravené mrkvové placky a pečte při 200°C cca 8 minut. 3. Citronové želé... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé mlsání pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Užitečné tipy pro zdravé spaní

 
Zdravé spaní je pro každého z nás velice důležité. Uvědomte si, že spánkem strávíte třetinu vašeho života a jen kvalitní spaní vám dokáže zajistit dostatek energie a psychické i fyzické pohody. Pokud se dobře nevyspíte, probudíte se do nového dne bez nálady, budete rozmrzelí a protivní, což se negativně projeví jak v osobním, tak i kariérním životě. Chcete-li si dopřát skutečně zdravé spaní, pak byste měli vědět, jak tohoto stavu docílit. Důležitost spánku rozhodně není radno podcenit. Mnoho lidí svůj spánek šidí, nespí tolik hodin, kolik jejich tělo potřebuje nebo naopak spí v prostředí, které na jejich spánek negativně působí nebo jej dokonce ruší. V dnešním článku vám přinášíme několik tipů pro zdravé spaní, které byste si určitě neměli nechat ujít! Užitečné tipy pro zdravé spaní, aneb jak se vyspat dorůžova? Možná patříte k lidem, kteří se rádi vyspí a rádi si dopřejí dostatek hodin klidného a ničím nerušeného spánku. Jenže i přes veškerou snahu se vám ne vždy podaří spát celou noc, často se budíte, ráno se probouzíte vyšťavení a bez elánu do jakýchkoli aktivit. A to je špatně! Proto jsme pro vás připravili několik tipů pro zdravé spaní, po kterém nehrozí, že byste se ráno probudili bez úsměvu od ucha k uchu! Tip první: opravdu kvalitní matrace Možná vám to bude znít jako klišé, ale kvalitní matrace je pro zdravý spánek naprostý základ. V současné době můžete vybírat ze skutečně pestrého množství výrobků, mezi nimiž si každý dokáže najít to pravé ořechové. Velice oblíbené jsou matrace z paměťové pěny, které jsou známé pro svou schopnost dokonale se přizpůsobit lidskému tělu. Další alternativou jsou matrace z líné pěny vyrobené ze směsi PUR a HR pěny, které disponují perfektní tepelnou roztažností, která působí proti vzniku proleženin. Jistotou, u které nemůžete sáhnout vedle, jsou zdravotní matrace, které jsou sice drahé, ale... Čtěte více Příspěvek Užitečné tipy pro zdravé spaní pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.08.2016 05:00 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Čtenáři vaří čtenářům! Speciál Blesku Vaše recepty

 
Právě nyní je v prodeji speciál Blesku s názvem VAŠE RECEPTY! Najdete v něm báječné recepty čtenářů na kompletní menu – polévky, předkrmy, hlavní jídla i sladké dezerty. To vše jen za 5,50 Kč! A navíc: Blesk platí za nejlepší recepty recepty 1000 Kč! Šanci máte i vy!
06.10.2010 16:10 |

podobné články

Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami

 
SERIÁL: Bílý chřest patří mezi nejjemnější zeleninu. Cení se tím víc, čím jsou jeho výhonky bělejší. V kombinaci s lososem, sýrem a smetanou jde o opravdovou delikatesu.
23.04.2010 17:40 |

podobné články

Chřestem proti rakovině a impotenci! Jezte chřest, budete »best«!

 
Sezona chřestu právě vrcholí a možná i vy jste se pozastavili nad touto netradiční zeleninou ve vašem obchodě. Pokud nevíte, na co je chřest dobrý, tak vězte, že úplně na všechno. Obsahuje takový mix vitaminů a minerálů, že hravě nahradí několik druhů zeleniny i ovoce najednou!
14.05.2012 12:10 |

podobné články

Jak jsem vařil bílý chřest s domácí pažitkovou majonézou

 
Chřestová sezóna právě vrcholí, a ačkoli existuje spousta receptů, jak si chřest netradičně připravit, jsem toho názoru, že právě tahle zelenina je krásným příkladem výroku, že „méně je někdy více“. Většinou se mluví o zeleném chřestu a jeho bílá varianta je lehce upozaděná, ale zbytečně.
11.06.2012 06:20 |

podobné články

Pět důvodů, proč jíst chřest!

 
 Pokud jste ještě letos neměli k obědu či večeři chřest, nastal čas to napravit. Chřestová sezona je konečně tady! Asparagus, jak zní latinský název této zeleniny, nejen skvěle chutná, ale je i zdraví prospěšný! Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, spoustu vlákniny, vápník, železo nebo selen.
04.05.2013 05:15 |

podobné články

Zpestřete si jídelníček: Chřest je posel jara!

 
Docházejí vám nápady na jarní pokrmy? Honí vás mlsná, ale přitom nechcete porušit zdravý jídelníček? Tak potom vyražte nakoupit chřest. Jeho sezona je v plném proudu!
17.05.2015 12:05 |

podobné články

Chřest - zdravý, chutný, afrodisiakální. „Císařskou zeleninu“ si můžete dopřát i vy.

 
Chřest dlouhá léta spadal do kategorie luxusních potravin pro bohaté.  Ještě v roce 1900 stálo kilo chřestu 100 Kč a to byl průměrný plat 3000 Kč.  Cena zůstala, ale platy stouply, takže si můžete připravit kuchyňské nářadí a pustit se do přípravy.
25.04.2016 13:20 |

podobné články

V hlavní roli brambory: 4 recepty na príma baštu!

 
Brambory nejsou zdaleka jen obyčejné a nudné jídlo. Jsou zdravé, obsahují vitamíny, a dokáží se z nich vvykouzlit vynikající dobroty. Zkuste nějaký recept a uvidíte!
09.09.2014 11:30 |

podobné články

Pepek námořník se nemýlil: Špenát posiluje svaly!

 
Je to pověra, není to pověra? Špenát má konečně jasno!
05.02.2011 10:40 |

podobné články

Lady Gaga a její recept: Hodně sexu, orgasmu a špenát!

 
Zpěvačka LADY GAGA sází na špenát a ORGASMUS!
07.12.2011 08:35 |

podobné články

Osobnosti: Lady Gaga (1256 článků)

Trapas v PROSTŘENU: Už třetí den špenát a maliny! +VIDEO

 
Středočeské Prostřeno rozmanitostí zrovna nehýří. Už třetí den je na menu špenát a v dezertu nechybí maliny!
07.03.2012 05:05 |

podobné články

Hamburger s mozzarellou a špenátem

 
Housku překrojte na polovinu a vnitřní stranu opečte pod rozpáleným grilem. Pod gril položte také osolené maso vytvarované do podoby hamburgeru. Opečte ho po obou stranách, podle chuti může být uvnitř více či méně krvavý. Do jogurtu vmíchejte špetku nastrouhané citronové kůry a soli a ochuťte jím špenát. Na spodní polovinu housky položte maso, ochucený špenát a mozzarellu a vše přikryjte druhou polovinou housky.
16.04.2012 10:00 |

podobné články