Článek

Česko se začne soudit s EU: Směs pro „znehodnocení“ lihu je příliš slabá

 
Česká republika v pátek podala k Soudnímu dvoru EU žalobu na rozhodnutí Evropské komise o změně pravidel pro denaturaci lihu. Podle ministerstva financí mohou tyto změny mimo jiné vést k daňovým únikům. Nová pravidla by měla platit od srpna, ČR podala k soudu i žádost o odklad do doby, než bude rozhodnuto o žalobě. Informoval o tom mluvčí ministerstva Michal Žurovec.
13.01.2017 18:35 |

podobné články

Podobné články

Sněmovna schválila zákon o povinném značení lihu

 
Sněmovna dnes schválila zákon o povinném značení lihu, který reaguje na loňskou metanolovou aféru a jeho cílem je potírat nelegální alkohol. Mimo jiné snižuje objem nejvyššího povoleného balení a zavádí kauce nutné pro registraci obchodníků a výrobců lihovin. Současně sněmovna schválila novelu živnostenského zákona, která zavádí koncese pro prodejce prodejce kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin. Obě normy nyní dostane k posouzení Senát.
08.08.2013 18:10 |

podobné články

ČR chce zažalovat EU kvůli denaturaci lihu, bojí se daňových úniků

 
Ministerstvo financí chce zažalovat EU kvůli změnám v denaturaci lihu. Podle úřadu mohou změny vést mimo jiné k daňovým únikům. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. ČTK má dokument k dispozici. EU chce od srpna 2017 zavést pro země Unie společnou směs pro denaturaci lihu kvůli osvobození od spotřební daně. Směrnice z letošního října byla navíc podle MF přijata v rozporu s procedurami EU. Ministerstvo tak chce, aby soud rozhodl o neplatnosti změn a zároveň odložil jeho platnost do rozhodnutí Soudního dvora EU.
15.12.2016 15:15 |

podobné články

Česko chce žalovat EU: Budou nás kritizovat, varuje předem ministerstvo

 
Ministerstvo financí chce zažalovat EU kvůli změnám v denaturaci lihů. Podle úřadu mohou změny vést mimo jiné k daňovým únikům. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. EU chce od srpna 2017 zavést pro země Unie společnou směs pro denaturaci lihu kvůli osvobození od spotřební daně. Směrnice z letošního října byla navíc podle MF přijata v rozporu s procedurami EU. Ministerstvo tak chce, aby soud rozhodl o neplatnosti změn a zároveň odložil jeho platnost do rozhodnutí Soudního dvora EU.
15.12.2016 14:55 |

podobné články

Ministerstvo financí nesouhlasí s novou regulací pro obecnou denaturaci lihu. Česká republika podává žalobu u Soudního dvora

 
Ministerstvo financí nesouhlasí s novými evropskými pravidly pro obecnou denaturaci lihu, na kterých se členské státy dohodly v říjnu minulého roku. Obecná denaturace lihu spočívá v jeho smísení s chemickou látkou. Líh již následně nemůže být použit k lidské konzumaci. Denaturační prostředek by měl být obtížně odstranitelný, tj. musí být v maximální možné míře vyloučena přeměna zpět na konzumní alkohol.
17.01.2017 09:40 |

podobné články

Policisté v souvislosti se zásahem kvůli lihu obvinili 15 lidí

 
Policisté v souvislosti s úterním zásahem kvůli odhalenému nezdaněnému lihu obvinili už 15 lidí, řekl státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Policisté z celostátních útvarů zasahovali na několika místech Moravy kvůli krácení daní. Akce s názvem Cela souvisí s odhalením zhruba milionu litrů nezdaněného lihu, který policisté zajistili vloni.
15.01.2014 16:15 |

podobné články

O pokutě v kauze Karlova mostu rozhodne ministerstvo

 
Správní řízení s Prahou kvůli znehodnocení Karlova mostu při jeho rekonstrukci rozhodne ministerstvo kultury. S hlavním městem vedl řízení Plzeňský kraj a v prosinci mu vyměřil za částečné znehodnocení památky pokutu 950 tisíc korun.
07.01.2011 17:30 |

podobné články

Znehodnocení čínské měny odstartovalo novou éru globální měnové války

 
Devalvace čínského jüanu zahájila novou fázi globální měnové války. Kromě čínské měny by mohlo dojít ke znehodnocení i dalších světových měn. Ekonomové dokonce spekulují o tom, že by americká centrální banky (Fed) mohla na delší dobu odložit dlouho chystané zvyšování úrokových sazeb. 
13.08.2015 14:55 |

podobné články

Profesor Krejčí o Číně: Nikdy tam nebylo tolik individuální svobody jako dnes. Směs sovětského socialismu a tržního hospodářství, originální jako sama Čína

 
ROZHOVOR „Kdybych se podíval do dějin Číny, nikdy tam nebylo tolik individuální svobody jako dnes,“ říká profesor Oskar Krejčí, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz analyzuje situaci asijského tygra i po stránce zahraničních investic. A že je Čína komunistická? „To, co vidíme v současné Číně, je pozoruhodná směs marxismu a konfucianismu, směs sovětského stylu socialismu s tržním hospodářstvím. Je to něco zcela originálního, tak jak je originální a svébytná čínská civilizace,“ uvedl Krejčí.
29.03.2016 17:36 |

podobné články

Profesor Krejčí o Číně: Nikdy tam nebylo tolik individuální svobody jako dnes. Směs sovětského socialismu a tržního hospodářství, originální jako sama Čína

 
ROZHOVOR „Kdybych se podíval do dějin Číny, nikdy tam nebylo tolik individuální svobody jako dnes,“ říká profesor Oskar Krejčí, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz analyzuje situaci asijského tygra i po stránce zahraničních investic. A že je Čína komunistická? „To, co vidíme v současné Číně, je pozoruhodná směs marxismu a konfucianismu, směs sovětského stylu socialismu s tržním hospodářstvím. Je to něco zcela originálního, tak jak je originální a svébytná čínská civilizace,“ uvedl Krejčí.
29.03.2016 19:26 |

podobné články

To je nářez: Falešná transsexuální lékařka si do boků aplikovala směs cementu, olejů a lepidel. Zkoušela to i na jiných

 
Neuvěřitelný případ z „lékařských“ kruhů se udál v americkém městě Miami. Místo, kde se každý snaží vypadat dokonale, jistě dopomohlo k rozhodnutí šílené třicetileté Američance vydávat se za lékařku a praktikovat rádoby zkrášlující procedury přímo u ní doma. Na sliby úžasného pozadí po vzoru Jennifer Lopez se nechala zlákat i nejmenované žena, která si od falešné lékařky nechala vpíchnout do zadnice směs chemikálií, které jí způsobily vážné zdravotní komplikace. Tuto směs však předtím zkoušela aplikovat falešná lékařka i do svého těla a vytvořila si v poměru ke své drobné postavě skutečně obří boky a zadek.
21.11.2011 18:20 |

podobné články

Osobnosti: Jennifer Lopez (710 článků)

Dva bezdomovci vypili nemrznoucí směs a zemřeli, třetí bojuje o život

 
Šumperku byli dnes nalezeni dva mrtví bezdomovci - žena a muž. Podle policie požili zřejmě nemrznoucí směs fridex. Laboratorní výsledky podle mluvčí nemocnice vyloučily u těchto lidí otravu metylalkoholem. V nemocnici je nyní kvůli otravě už pět lidí. Všichni popíjeli ve středu večer směs společně, řekl dnes krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Jeden z hospitalizovaných je ve vážném stavu. 
27.06.2013 13:30 |

podobné články

Kardashian se bude soudit kvůli mouce

 
Modelka Kim Kardashian (31) se nejspíš bude soudit kvůli pytlíku s moukou. Ten na ni vysypala mladá Asiatka během akce, na které Kim propagovala nový parfém. Modelka se nejdříve soudit nechtěla, teď ale obrátila. Pro útočnici požaduje trest, aby si každý nemyslel, že si může dělat, co chce.  
02.04.2012 08:55 |

podobné články

Osobnosti: Kim Kardashian (1131 článků)

V boji s černým trhem by pomohl monitoring denaturovaného lihu, doufá prezident UVDL

 
Prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík navrhuje v rámci boje s pančovaným alkoholem monitoring denaturovaného lihu, který se používá pro padělání alkoholu. Pavlík to uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.
16.09.2012 17:15 |

podobné články

Osobnosti: Petr Pavlík (12 článků)

Tajná nádrž v Ostravě ukrývala 220 000 litrů nelegálního lihu

 
Tajná nádrž ukrytá pod betonem v areálu bývalé likérky Daněk v Ostravě ukrývala více než 220.000 litrů nelegálního lihu. Celníci dnes s hasiči ukončili jeho přečerpávání. Pokud by se podařilo překupníkům alkohol prodat, stát by na spotřební dani přišel o více než 60 milionů korun. Řekla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Pavla Zdobnická.
31.05.2013 17:45 |

podobné články

Celníkům se daří zvyšovat výběr spotřebních daní, na dani z lihu je nejvyšší za posledních pět let

 
?Příjmy ze spotřební daně z lihu dosáhly za I. pololetí 2015 částky 3,68 mld. Kč, což je nejvyšší výběr za stejné období za posledních 5 let. Odhad předpokládaných příjmů pro rok 2015 ve výši 6,50 mld. Kč je k 30. 6. 2015 splněn na 56,59 %.
19.07.2015 08:36 |

podobné články

Policie obvinila 11 celníků za ledabylý dohled na denaturaci lihu

 
Policie obvinila jedenáct současných či bývalých příslušníků celní správy za ledabylé dohlížení na denaturaci kvasného rafinovaného lihu. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí celníkům až tři roky vězení nebo zákaz činnosti, řekl ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Kauza souvisí s nelegálními obchody s lihem takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny.
15.12.2015 11:11 |

podobné články

ČR podala žalobu kvůli evropským změnám denaturace lihu

 
Česká republika dnes podala k Soudnímu dvoru EU žalobu na rozhodnutí Evropské komise o změně pravidel pro denaturaci lihu. Podle Ministerstva financí mohou tyto změny mimo jiné vést k daňovým únikům. Nová pravidla by měla platit od srpna, ČR podala k soudu i žádost o odklad do doby, než bude rozhodnuto o žalobě. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Michal Žurovec.
13.01.2017 17:55 |

podobné články

Cena lihu roste. Tvrdý alkohol už nebude tak "tvrdý"

 
Dvě největší české likérky mají stále větší problémy s růstem cen potravinářského lihu. Jeho vstupní suroviny zdražily za poslední rok až o 75 procent, a tak likérky řeší, zda zdražit, najít jiné úspory nebo dokonce snížit podíl alkoholu ve výrobcích.
15.08.2011 16:15 |

podobné články

Paroubek: Je třeba ochránit lidské životy a neprodleně účelně konat

 
Podle dostupných údajů z Českého statistického úřadu (poslední dostupné údaje jsou za rok 2010) se spotřeba lihovin na jednoho obyvatele dlouhodobě pohybuje okolo 8 litrů za rok. V roce 2010, ve kterém došlo ke zvýšení spotřební daně z lihu a lihovin (20 korun na litr etanolu) schváleného v rámci tzv. Janotova balíčku, došlo ke skokovému poklesu spotřeby alkoholu v průměru na 7 litrů na osobu, což představuje propad přibližně 15 procent. Současně s tím došlo v roce 2010 k poklesu výnosu spotřební daně z lihu a lihovin téměř o 0,5 miliardy korun, tzn. meziroční pokles o 6,3 procenta.
21.09.2012 20:25 |

podobné články