Článek

Češi denně snědí třikrát víc soli, než potřebují

 
Sůl je sice pro lidské tělo nepostradatelná, ve stravě jí však přijímáme až třikrát víc, než se má. Ve spotřebě soli patří Česko mezi evropské rekordmany.
14.03.2015 05:20 |

podobné články

Podobné články

MZ ČR: „Solme s rozumem,“ vyzývá hlavní hygienik ČR

 
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.
25.02.2016 07:40 |

podobné články

Češi denně sní 3 lžičky soli! Skrytě v přesoleném pečivu

 
Každý druhý chléb nebo pečivo, které si Češi koupí v obchodě, obsahuje více soli, než je doporučeno. Nejvíc jí je v obyčejném rohlíku soleném a kmínovém chlebu. Češi průměrně za den přijmou 3krát více soli, než je doporučená dávka.
10.03.2015 16:25 |

podobné články

Češi si moc rádi přisolí. Jaká jsou rizika?

 
Trojnásobek soli proti doporučení Světové zdravotnické organizace, tedy 15 gramů denně místo pěti, spotřebuje každý dospělý v Česku. Více soli přijímají i děti, včetně kojenců. V Evropě mají vyšší spotřebu jen Turecko, Maďarsko, Chorvatsko a Makedonie, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví při startu osvětové kampaně nazvané Nadbytek soli škodí dětem i dospělým. 
26.11.2013 16:17 |

podobné články

Přesolené Česko! Spořádáme denně tři lžičky a hazardujeme se zdravím

 
Denně spořádáme až 15 gramů soli, což odpovídá zhruba třem lžičkám. Přitom denně bychom měli podle Světové zdravotnické organizace (WHO) sníst okolo 5 gramů. Nadměrné přesolování může způsobovat vysoký krevní tlak a rakovinu žaludku! Hodně soli však přijímáme i v potravinách, ve kterých byste to rozhodně nečekali – například v pečivu!
15.03.2015 12:05 |

podobné články

Speciální brýle pomáhají lidem hubnout, jídlo opticky zvětší

 
Japonský univerzitní profesor Mičitaka Hirose možná značně přispěl k tomu, že bude hubnutí v budoucnu o něco snazší. Vyvinul totiž speciální brýle, přes které se sladkosti jeví větší než ve skutečnosti jsou. Výsledky jsou zatím slibné. Když brýle zvětší sladkost 1,5krát, lidé snědí o 9,3 procenta dobroty méně. Pokud naopak jejich velikost zmenší na dvě třetiny, snědí jich o 15 procent více.
09.06.2012 18:40 |

podobné články

Strach z polské průmyslové soli! Úřady jí našly v potravinách už 500 tun

 
Aféra s technickou solí, kterou pětice podnikavců v Polsku prodávala jako sůl jedlou, už překročila hranice i k našim sousedům. Šéf slovenské Státní veterinářské a potravinářské zprávy (SVPZ) Jozef Bíreš před touto solí varuje.
02.03.2012 11:45 |

podobné články

Polské potraviny se závadnou solí mohou stále kolovat v českých obchodech, tvrdí inspekce

 
Polsko stáhlo ze svého vnitřního trhu 793 tun závadné technické soli používané v potravinářství. Mluvčí Státní zemědělské inspekce (SZPI) připustil, že potraviny se závadnou solí můžou být i na pultech českých obchodů!
05.04.2012 16:20 |

podobné články

SLANÉ SNY: Hotel je celý postaven ze soli! (FOTO)

 
Zatímco ve Švédsku každý podzim vyrobí hotel celý z ledu, který každé jaro roztaje, v Bolívii mají celý hotel včetně nábytku ze soli. Výhodou je, že jim neroztaje. Tedy pokud nepřijdou extrémní povodně a turisté nebudou testovat pravost soli jazykem. Pobyt v takovém hotelu je stejně zdravý jako pobyt v solné jeskyni.
05.06.2014 07:50 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Palačinky 3x jinak

 
Kdo by neznal palačinky! Dětmi i dospělými milovaný pokrm v podobě sladkého nekynutého dezertu, který hrdě zastane roli chutné svačinky i plnohodnotného oběda. Základem palačinek je těsto složené z obyčejných ingrediencí, jež máme zpravidla všichni doma: mouky, vajec a mléka. Do těsta lze případně přidat špetku soli nebo cukru. Příprava palačinek je velice jednoduchá a vhodná i pro kulinářské začátečníky. Dobrou zprávou je, že si je můžete dochutit podle toho, co máte nejvíce rádi. Nejčastěji se palačinky potírají marmeládou, někdo si na ně maže nutelu, dalšímu nejvíce chutnají s povidly, jiný do nich zase přidává ovoce a navrch posype cukrem nebo přelije horkou čokoládou. Možností je opravdu strašná spousta, ovšem i přesto se může stát, že vám jednoduše dojde inspirace. Od toho je tu náš dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili celkem 3 chutné recepty na palačinky – necháte se inspirovat? 1. Americké palačinky Americké palačinky se podávají s javorovým sirupem. Zvláštností u tohoto receptu je tajná ingredience v podobě kypřícího prášku, která palačinkám dodá onu proslulou americkou nadýchanost. Potřebujete: 200 g hladké mouky 2 vejce 15 g másla 1/2 sáčku prášku do pečiva špetku soli javorový sirup Postup: Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed vytvořte malý důlek a do něho vyklepněte vajíčka. Přidejte mléko a vytvořte vláčné tekuté těsto. Poté přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté smažte jednotlivé placičky na pánvi s rozpáleným olejem. Na závěr přelijte javorovým sirupem a podávejte. 2. Zapečené palačinky s tvarohem Tradiční recept, který je tak trochu jiný a to díky zapečení, které mu dodá úplně nový rozměr a chuťovou podobu. Potřebujete: 500 g hladké mouky 1 l mléka 4 vejce 70  cukru 375 g tvarohu 4 lžíce mléka rozinky 1 vanilkový cukr Postup: Těsto připravte jako... Čtěte více Příspěvek Palačinky 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.04.2016 02:45 |

podobné články

Stop slánkám na stole, vyzval školy hlavní hygienik. Vedou k mrtvicím

 
Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně, řekl ve středu novinářům hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Nadměrný příjem soli podle něho zvyšuje tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům. Vyzval proto k rozumnému solení jak občany, tak školní jídelny, restaurace, provozovny rychlého stravování i výrobce potravin. Speciálně školským zařízením doporučil, aby slánky ani nedávaly na stůl.
24.02.2016 12:40 |

podobné články

Osobnosti: Vladimír Valenta (54 článků)

Češi jedí příliš mnoho soli, ta zvyšuje tlak

 
Češi jedí dvojnásob soli oproti tomu, co doporučuje Světová zdravotnická organizace.
16.05.2009 09:35 |

podobné články

Jozef s malinovkou: Třikrát na castingu! Je to fér?

 
Co tohle mělo znamenat? Podivný soutěžící Talentmanie Jozef Pátrovič (69) s malinovkou ze slovenské Prievidze se na castingu objevil třikrát! Produkce ho třikrát se stejným beznadějným číslem nechala předstoupit před porotu a ještě ho třikrát odvysílala. Přitom mnozí soutěžící se před porotce ani nedostali! Myslela Nova, že špatný výkon pobaví diváky? Nebo to byl jen další nepovedený a trapný žert?
20.09.2010 05:05 |

podobné články

Hana (60) z Poděbrad: Třikrát jsem porazila rakovinu!

 
Energie má na rozdávání a životní optimismus by jí mohla závidět leckterá třicátnice. To, co Hana Zajícová (60) z Poděbrad musela prožít, ale rozhodně k závidění není. Statečná žena třikrát po sobě bojovala se zákeřnou rakovinou, třikrát po sobě se rvala se smrtí a třikrát po sobě zvítězila!
27.05.2013 05:10 |

podobné články

Procházka v soli pejska bolí! Nenechte ho ťapkat na boso

 
Do prosolených ulic naboso?  Pro nás lidi bláznivý nápad, jenže naši pejskové tohle martýrium musí absolvovat dnes a denně při každé procházce. Ťapání po solí posypaných cestách a chodnících je pro ně nepříjemné a bolestivé, může hodně pálit a způsobit jim i vážné poranění. Jak jim pomoci?
02.12.2010 12:50 |

podobné články

České děti konzumují až čtyřikrát víc soli

 
Děsivá čísla ukázal poslední průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku 0 - 3 roky. Nadbytek soli ve stravě ma již 80 % dětí ve věku mezi 6 a 12 měsícem věku. Ve věkové skupině 1 – 1,5 roku je to neuvěřitelných 95 % a děti ještě starší už překračovaly doporučené množství všechny.
09.12.2010 18:15 |

podobné články

Češi snědí vše. Za drahotu i kvalitu si mohou trochu sami, říká analytik

 
Příjmy v Německu jsou v přepočtu podstatně vyšší než v České republice, přesto je většina potravin u našich sousedů poměrně levnější než v našich obchodech. Stejné to je i s drogistickým zbožím. Přitom německé výrobky jsou kvalitnější než české.
20.09.2011 20:55 |

podobné články

Šizené párky: Chybí v nich maso!

 
Češi snědí všechno... To si zřejmě myslí výrobci potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nachází stále víc falšovaných uzenin z dovozu. Chybí v nich maso!
14.06.2016 05:20 |

podobné články

Černý pátek 13. Zaměstnanci způsobí téměř třikrát víc škod

 
V pátek 13. se rozbije dvakrát víc čelních skel automobilů, lidé svým zaměstnavatelům způsobí téměř třikrát víc škod, ale s menšími následky, a zloději ukradnou jen polovinu obvyklého počtu aut. Vyplývá to ze statistiky pojišťovny Generali. Naopak podle dat České pojišťovny bývá pátek 13. normálním dnem. Kooperativa má zase v tyto dny o desetinu méně majetkových škod než v jiné pátky. 
13.09.2013 18:50 |

podobné články