Článek

Červený zázrak? Tohle je 8 skvělých věcí, díky kterým rajčata prospívají lidskému zdraví

 
I když si myslíte, že se jedná o jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny, rajská jablíčka jsou ovoce jako hrom.
03.03.2015 08:06 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Jak chůze prospívá lidskému zdraví?

 
Chůze je pro člověka nejpřirozenějším způsobem pohybu, a proto se není čemu divit, že má na naše zdraví pozitivní vliv. Odborníci se shodují na tom, že dospělému člověku stačí 30 minut svižné chůze denně. Navíc tato fyzická aktivita vůbec nic nestojí a nenutí vás investovat peníze do výbavy či speciálního oblečení. Nepatříte-li mezi sportovní nadšence, ale i přesto byste rádi pro své zdraví něco udělali, pak si přečtěte náš dnešní článek zaměřený na to, jak chůze prospívá našemu zdraví. Společně se podíváme, jaký vliv má tento jednoduchý, leč efektivní pohyb na vaší fyzickou i psychickou stránku. 3 důkazy, že chůze prospívá vašemu zdraví I chozením se dá zhubnout Jen málokdo je upřímně spokojen se svou postavou. Toho trápí faldíky na břiše, toho zase silnější stehna a ten se pro změnu stydí za celulitidu na zadečku. Možná ani vy neberete svou postavu takovou, jaká je a chtěli byste přebytečná kila uložená na vašem těle navíc shodit. Nejste-li zrovna nadšenci pro několikahodinové cvičení v posilovně a sahání si až na dno svých sil, pak sami sobě naordinujte půl hodinky rychlejší chůze denně. Svižným tempem se projděte uličkami města, vydejte se na procházku parkem nebo vyrazte do lesa. Pravidelným pohybem dojde ke zlepšení vašeho metabolismu a zároveň i lepší reakci vašeho těla na inzulin, díky kterému se zlepší spalování tuků. Chůze jako zdravotní prevence Ačkoli si možná říkáte, že chození je tak obyčejný pohyb, kterým svému zdraví rozhodně přilepšit nemůžete, není to pravda. I v tomto případě mají odborníci jasno a shodují se na tom, že procházka ve svižnějším tempu výrazně napomáhá ke snižování cholesterolu a krevního tlaku, což má za následek snížení rizika vzniku mozkové příhody. Mimo jiné při tomto pohybu dochází k přirozenému posílení kosti, což je účinná prevence proti rozvinutí osteoporózy. Jako třešničku na dortu zmíníme posílení kloubů. Lepší myšlení i pocit ze... Čtěte více Příspěvek Jak chůze prospívá lidskému zdraví? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
13.10.2016 06:30 |

podobné články

12 skvělých věcí, které může dělat každá žena, pokud je zrovna šťastně nezadaná!

 
"Určitě nám dají za pravdu všechny dívky a ženy":http://www.extra.cz/techto-6-zen-vas-nauci-milovat-sve-vlastni-telo-i-kdyz-nejste-zrovna-modelky, které během svého života někdy zažily takzvaně "hluché" období bez chlapa. Jasně, pokud jste čerstvě vykrvácené po rozchodu, asi nebudete mít chuť flirtovat ve frontě na banány, ale už po pár týdnech zjistíte, že je to vlastně docela příjemný stav, který povznáší nejen ducha, ale i vaše tělo! Jednou za čas je prostě dobré udělat si pořádek nejen ve skříni, "ale i ve vlastním životě":http://www.extra.cz/zavist-je-nesmrtelna-tohle-je-9-veci-kvuli-kterym-by-si-zeny-vzajemne-vyskrabaly-oci. Tohle je 12 skvělých věcí, kterých můžete využít právě v období, "kdy se na vás v noci netiskne testosteronová hrouda masa":http://www.extra.cz/ciste-zensky-pohled-na-svet-tohle-je-7-nejvic-sexy-druhu-chlapu-najdete-se-mezi-nimi!
19.06.2014 15:51 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Pěstujete rajčata? Před plísní je ochrání obyčejný aspirin!

 
Chcete rajčata pěstovat ekologicky bez chemie a přitom je chránit před plísní a dalšími chorobami? Snadná pomoc. Američtí vědci zjistili, že stačí zalévat tyto lilkovité rostliny aspirinem. Tedy účinnou látkou v tomto léku obsaženou. Není třeba rozpouštět drahé léčivo (Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin), stačí si nasbírat či zakoupit vrbovou kůru. Ta obsahuje kyselinu acetylsalicylovou také. Zálivka vývarem z kůry a větviček ochrání rajčata před plísněmi a posílí růst.
14.05.2014 07:50 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Co v zimě škodí zdraví

 
Chladné dny s teplotami klesajícími hluboko pod nulu nám ještě nechtějí dát sbohem, sněhová pokrývka neroztává a stále se poměrně brzy stmívá. Už jen kvůli nízkým teplotám a častému mrazu se musíme zamyslet nad tím, co v zimě škodí zdraví a pokud možno se tomu vyvarovat. Nachlazení, podcenění počasí, mléčné výrobky nebo přebytek vitamínů – to všechno a jiné aspekty našemu zdraví příliš nesvědčí. Jste si jistí, že víte, co v zimě škodí zdraví a na co byste si měli dát pozor? Pokud v této otázce nemáte jasno, přečtěte si náš dnešní článek! Víte, co v zimě škodí zdraví? Zima je dlouhé a náročné období, které se nám zvláště letos ukazuje v celé své kráse. Už několik let nebyla zima taková, jaká je právě letošní rok. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste zažili takové množství sněhu nebo teploty klesající až k hodnotám -25°C?! Proto určitě není na škodu vědět, co vám v zimě nesvědčí. Můžete se na to podívat společně s námi! Nedostatek spánku Spánek k přežití nutně potřebujeme, ne nadarmo právě touto aktivitou strávíme třetinu našeho života. Po celý rok byste měli klást důraz na to, abyste se dobře a vydatně vyspali. Chápeme, že ne vždy je to možné, ale základem je spokojený, klidný a plnohodnotný spánek. Pokud ho budete mít málo, vaše tělo bude unavené, imunita oslabená a vy náchylnější k nemocem. Nevhodné oblečení Pokud se ptáte, co v zimě škodí zdraví, pak se podívejte do zrcadla. Ano přesně tak – my sami totiž mnohdy svému zdraví příliš nepomáháme. V zimě je nejčastějším problémem podceněné oblečení, kdy si na sebe vezmeme méně vrstev, nežli kolik je potřeba. Mnoho z nás nenosí doplňky, například v podobě čepice, a vůbec si neuvědomuje, že právě prochladnutí je příčinou vzniku nachlazení a nemocí. Mléčné výrobky Ačkoli si možná říkáte, že jsou mléčné... Čtěte více Příspěvek Co v zimě škodí zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.02.2017 09:25 |

podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Analýza: Kuřte, hulte, fajčete. Umřete brzy a uděláte vládě radost

 
O tom, že kouření není lidskému zdraví prospěšné, není pochyb. Zda je však výhodné alespoň pro státní kasu, o tom se vedou spory. Šéf resortu zdravotnictví se domnívá, že kuřáci státnímu rozpočtu prospívají.
18.08.2011 06:15 |

podobné články

PROBIOTIKA: Motor trávení i imunity

 
Fakt, že jsou probiotika zdraví prospěšná, je již poměrně dobře znám, jak ale lidskému tělu prospívají, to tuší málokdo. Tyto živé mikroorganismy jsou přitom nanejvýš důležité pro udržení rovnováhy ve střevech a jsou důležitým pilířem imunitního systému.
16.10.2015 16:05 |

podobné články

Které potraviny prospějí vašemu zažívání?

 
Trápí vás zažívání? Máte problémy s trávením? Trpíte na zácpu, plynatost a nadýmání? S těmito zdravotními neduhy se potýká mnoho lidí a často vyhledávají lékařskou pomoc, i když to není vždy úplně nutné. Problémy se zažíváním možná máte i vy. Už jste dokonce přemýšleli i nad tím, že se necháte vyšetřit. Ještě než se seberete a půjdete k lékaři, vyzkoušejte to s potravinami, které vám pomohou. Jaké potraviny prospívají zažívání? Jaké potraviny byste měli dlouhodobě zařadit do svého jídelníčku a jíst je pravidelně? Bílý jogurt Jako první mezi potraviny, které mají pozitivní účinky na naše zažívání, zařadíme čistý bílý jogurt. Máme ale na mysli kvalitní bílé jogurty, které obsahují živé kultury, jež z vašeho těla odstraní vše špatné. Zlikvidují špatné kultury, kvůli kterým vás trápí plynatost nebo nadýmání a které rovněž mohou způsobit i průjem. Fenykl Málokdo to ví, ale pokud fenykl pořádně rozžvýkáte, pak z něho uvolníte terpenoid Atheol, což je sloučenina, která zvyšuje pohyblivost střev a dokáže předejít nepříjemným žaludečním křečím. Ananas Ananas je velice oblíbený druh exotického ovoce, který by ve vašem jídelníčku určitě neměl chybět a to nejen proto, že je šťavnatý a jednoduše dobrý, ale rovněž i z toho důvodu, že obsahuje cysteinové proteinázy, což jsou proteiny trávící enzymy. Kromě toho, že prospívají trávení dokážou bojovat i se záněty či nadměrnou srážlivostí krve. Papája Papája je známá pro svůj vysoký obsah proteolytických enzymů, které jsou úžasné v tom, že napomáhají trávení. Obsahuje přírodní cukry a doporučuje se konzumovat půl hodiny před jídlem. Příspěvek Které potraviny prospějí vašemu zažívání? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.03.2017 03:00 |

podobné články

Také máte rádi ostrá a kořeněná jídla? Tohle je 7 druhů koření, jež prospívají vašemu zdraví!

 
"Bylinky":http://www.extra.cz/tema/bylinky a koření jsou nejen skvělým pomocníkem v kuchyni, neboť pomáhají dochutit naše oblíbené pokrmy bez použití nadměrného množství soli, ale zároveň jsou také velice prospěšné pro naše "zdraví":http://www.extra.cz/tema/zdravi! Těchhle 7 druhů by nemělo ve vaší domácí lékárně chybět.
22.03.2014 11:55 |

podobné články

Špenát a jeho vliv na zdraví

 
Špenát? Fuj! Zatímco někdo mu s nechutí přezdívá zelený fujtajbl, pro jiného je to ingredience, se kterou si v kuchyni dokáže vyhrát. Zeleně zbarvená zelenina, která se proslavila především díky Pepku Námořníkovi, nevoní každému. Pochází z Íránu a Afghánistánu, kde původně rostla naplano a do Evropy jej přivezli španělští obyvatelé. Nad špenátem ohrnují nos nejen malé děti, ale ani spoustě dospělým tato zeleninka příliš nechutná. Přitom jen málokdo ví, jaké pozitivní účinky má špenát na naše zdraví a s čím vším nám může v otázce zdraví pomoci! Jaké účinky má špenát na naše zdraví? Již zmíněný Pepek námořník – kreslená postavička, která je typická pro plechovku špenátu v ruce –  moc dobře věděl, proč si na tomto druhu zeleniny pochutnává a především proč si jej dopřává pravidelně. Možná nevíte, kolik vitamínů a prospěšných látek špenát obsahuje. Proto se na jeho účinky na naše zdraví prostřednictvím dnešního článku společně podívejme! Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny! Předností špenátu je jeho více než pestrý obsah vitamínů A, především pak betakarotenu, který je proslulým antioxidantem. Kromě toho obsahuje i retinol, což je nepostradatelný pomocník pro náš zdravý zrak. Ve špenátu najdeme i vitamíny skupiny B, kdy bude řeč o biotinu důležitém pro naše vlasy, niacinu pro zdravý spánek a silné srdce nebo kyselině listové, která je doporučována především těhotným ženám. Minerály všude kam se podíváš! Ani minerály nezůstávají oproti vitamínům o moc pozadu. I těch ve špenátu najdeme více než různorodé množství, kdy můžeme zmínit draslík a vápník – nepostradatelné složky pro naše zuby, kosti i nervy. Opomenout nesmíme ani železo důležité pro tvorbu krve a okysličování tkání. V neposlední řadě se zmíníme i o hořčíku, který je důležitý pro metabolismus a správnou funkci svalů, srdce i mozku. Na závěr podtrhneme i přítomnost sodíku, který má důležitý vliv na regulaci tělních tekutin. Příspěvek Špenát a jeho vliv na zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Nanočástice lidem více prospívají než škodí, soudí vědci

 
Vědci soudí, že nanočástice, bez kterých se neobejde současný průmysl ani moderní medicína, lidem mnohem více prospívají než škodí.
30.11.2010 11:20 |

podobné články

Houby umí léčit! Které nám nejvíc prospívají a jak?

 
Blahodárné účinky hub znaly starodávné civilizace již před dvěma tisíci let. Ve znalostech vynikali hlavně Číňané. V Evropě báby kořenářky, ale v moderní historii jim Evropané přicházejí na chuť až v posledních desetiletích. Podívejte se, které houby léčivky nám prospívají.
14.08.2012 06:10 |

podobné články

Paterčata prospívají, v inkubátoru ale zůstanou

 
První česká paterčata velmi dobře prospívají, dnes proto byla přeložena na oddělení méně intenzivní péče. Domů budou moci zhruba za měsíc. Novinářům to dnes řekli lékaři z pražské podolské porodnice, kde se paterčata 2. června narodila. Děti ale i nadále zůstanou v inkubátoru a budou krmeny hadičkou do žaludku. V pořádku je také matka, třiadvacetiletá Alexandra Kiňová. 
12.06.2013 14:40 |

podobné články