Článek

Červené maso nebo cigarety? Riziko rakoviny je téměř stejné

 
Konzumace slaniny, hamburgerů, párků, salámů a šunky s sebou nese téměř stejně ­vysoké riziko onemocnění rakovinou jako kouření cigaret. V pondělí toto expertní zjištění oficiálně oznámí Světová zdravotnická organizace (WHO). Výzkumu, na jehož základě byly varovné závěry učiněny, se účastnilo 37 tisíc mužů.
24.10.2015 04:25 |

podobné články

Podobné články

Elektronické cigarety – alternativa pro kuřačky

 
Elektronické cigarety jsou v současné době velice oblíbeným pojmem, který se dostává do podvědomí čím dál většího okruhu lidí. Vzhledem k tomu, že kouření patří mezi největší a zároveň i nejčastější závislosti, ale ne všude je možné dopřát si chuť klasické cigarety, jsou ty elektronické velice šikovným řešením, které funguje na stejném principu. Tak proč jim nedat šanci? Kouříte? Troufnete si tvrdit, že jste na této neřesti závislí? Ačkoli si uvědomujete, že kouřením škodíte svému zdraví i zdraví lidí ve vašem okolí, jednoduše se tohoto zlozvyku nemůžete zbavit. Co s tím? Vyzkoušejte elektronické cigarety a poznejte kouzlo e-kouření! Pro koho jsou elektronické cigarety vhodnou volbou? Rádi bychom řekli, že úplně pro každého, protože kdyby se všichni kuřáci vzdali klasických cigaret, bylo by na našem světě ihned mnohem veseleji a upřímně i zdravěji. Bohužel ne každý to dokáže, proto elektronickou cigaretu doporučíme především těm, kteří: chtějí kouřit zdravěji chtějí myslet i na své okolí a nezatěžovat je zápachem či škodlivými látkami chtějí kouřit i na místech, kde se kouřit nesmí chtějí s kouřením přestat a hledají tu nejsnazší cestu Proč dát přednost elektronickým cigaretám? Neškodí prostředí Elektronická cigareta na rozdíl od té klasické neškodí v takové míře životnímu prostředí ani lidem. Neobsahují dehet a většinu rakovinotvorných látek, díky čemuž vaše plíce nebudou dostávat tolik zabrat. Levnější alternativa Další dobrou zprávou je, že elektronické cigarety vyjdou mnohem levněji nežli ty klasické a ti řádově o několik stovek korun měsíčně. Jen si spočítejte, kolik v dnešní době stojí jedna krabička. Oproti tomu náplně do e-cigaret stojí podstatně méně i déle vydrží. Nezapáchají Hodně lidem vadí zápach, pro který jsou cigarety typické. Mnohdy to vadí i samotným kuřákům a pokud patříte mezi ně, pak si elektronické cigarety okamžitě zamilujete. Nejenže tak nebudete zapáchat, ale navíc vám přestanou žloutnout zuby, nehty i kůže na bříškách... Čtěte více Příspěvek Elektronické cigarety – alternativa pro kuřačky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
06.11.2016 05:45 |

podobné články

Keith Richards: Kouření se do smrti nevzdám!

 
Drogy? Prosím. Alkohol? Klidně. Toho všeho se kytarista Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Keith Richards klidně vzdal, ale na cigarety mu nesmí sáhnout ani hrozící zubatá. Hudebník ze skupiny Rolling Stones prohlásil, že se nevzdá kouření ani kvůli nemocem a bude kouřit do posledního dechu.
03.02.2010 15:00 |

podobné články

Osobnosti: Keith Richards (53 článků) , Keith Richards (53 článků)

Uzeniny a červené maso zvyšují podle WHO riziko rakoviny. Odborníci: Kvalitní maso není nebezpečné

 
Maso je stejně nebezpečné jako cigarety, uvedla britská stínová ministryně zemědělství a rozpoutala tak vášnivou diskusi o zdravém stravování.
26.10.2015 09:41 |

podobné články

Osobnosti: Kateřina Cajthamlová (143 článků)

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Hamburgery poškozují krvinky a zvyšují riziko rakoviny

 
Konzumace pokrmů z rychlého občerstvení decimuje nejen postavu, ale škodí také zdraví srdce a cév a zvyšuje riziko rakoviny. Vědci z Walesu ale přišli na to, proč tomu tak je. Potraviny jako hamburgery či smažené kuře totiž obsahují škodlivé látky, jejichž vlivem se v kostní dřeni tvoří poškozené červené krvinky. Nedostatek čerstvé a syrové stravy a chybějící antioxidanty zvyšují riziko rakoviny i u jiných typů buněk.
13.09.2016 17:05 |

podobné články

Elektronické cigarety škodí stejně jako cigarety bez filtru

 
Ačkoli se výrobci elektronických cigaret snaží tvrdit, že jejich produkty jsou až o pětadevadesát procent bezpečnější než klasické cigarety, stále přibývá hlasů tvrdících opak. Vědci z Connecticutu teď navíc zjistili, že elektronické cigarety – zřejmě obsahem určitých látek – poškozují DNA buněk ve stejné míře jako cigarety bez filtru.
22.06.2017 11:30 |

podobné články

Steak, nebo cigarety? Riziko rakoviny je stejné! Světová zdravotnická organizace zveřejnila šokující zprávu

 
Máte rádi hamburgery, slaninu, párky nebo šunku? V tom případě vězte, že vám hrozí stejné riziko onemocnění rakovinou, jako kdybyste kouřili cigarety! Světová zdravotnická organizace dnes zařadila masné výrobky na seznam prokázaných karcinogenů spolu s tabákem nebo azbestem.
26.10.2015 13:10 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Čím vyšší člověk, tím větší riziko rakoviny

 
Vyšší lidé berou větší platy, rychleji povyšují v zaměstnání a mají také větší úspěch při shánění partnerů. Jenže. Mají také mnohem vyšší riziko rakoviny. Třeba u rakoviny kůže je riziko s každými deseti centimetry navíc o třicet procent vyšší. U muže vysokého metr devadesát může být téměř o sto procent vyšší než u muže vysokého metr šedesát.
05.10.2015 20:00 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Vědci z Oxfordu: Riziko rakoviny roste s výškou!

 
Existuje mnoho žen, které chtějí být vyšší. Podle nejnovějších poznatků v oblasti výzkumu rakoviny bylo zjištěno, že čím je člověk vyšší, tím se výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vědci z elitní britské Oxfordské univerzity analyzovali zdravotní záznamy u přibližně 1,3 milionu žen a přišli s tím, že existuje vztah mezi výškou a rizikem rakoviny hlavně u ženského pohlaví.
25.07.2011 05:05 |

podobné články

Jídlo z fastfoodu zvýší riziko rakoviny už po dvou týdnech!

 
Konzumace tzv. Západní stravy, jíž se rozumí americký jídelníček plný pokrmů z rychlých občerstvení – hamburgery, hranolky, pizza a pečené uzeniny – je tak škodlivý pro lidské zdraví, že zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva už po dvou týdnech. Prokázali to američtí onkologové. Zkoumali osoby, které se s tímto druhem pokrmů setkaly poprvé v životě. Když se tak dotyční jedinci stravovali pouhé dva týdny, bylo u nich prokázáno zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva.
30.04.2015 19:05 |

podobné články

Bílé víno může zvýšit riziko rakoviny kůže

 
Vinařům neudělá radost zpráva vědců z prestižní Brownovy univerzity týkající se rakoviny kůže. Podle nich totiž konzumace alkoholu zvyšuje riziko tohoto onemocnění a vůbec nejhorším nápojem je právě bílé víno. Riziko rakoviny kůže zvyšuje o třináct procent jediná sklenička denně.
10.12.2016 15:30 |

podobné články

Jak se odnaučit kouřit? Metody které fungují

 
Jste již několik let aktivním kuřákem, ale často přemýšlíte nad tím, jak přestat kouřit? Nebo jste se o to už několikrát pokoušeli, bohužel neúspěšně? Možná jste jen nenalezli nejvhodnější způsob odvykání kouření. Jisté je, že odvykání kouření je opravdu náročné a vyžaduje veliké úsilí. Základním předpokladem pro úspěšné ukončení tohoto zlozvyku je rozhodnutí přestat. Vaše rozhodnutí o ukončení kouření, má při odvykání zásadní význam. Také je velmi důležité opravdu chtít s kouřením přestat, mít odhodlání a pevnou vůli. Pomoci vám mohou také některé informace o změnách a “uzdravení” vašeho těla poté, co si dáte svou poslední cigaretu. Změny v organismu poté, co přestanete kouřit V momentě, kdy přestanete kouřit, prokážete svému tělu obrovskou službu. Již 20 minut od vaší poslední cigarety se vrací do normálu váš krevní tlak i tepová frekvence a dochází ke zlepšení krevní cirkulace v horních i dolních končetinách. Po deseti hodinách od poslední cigarety se vrací do normálu koncentrace kyslíku v krvi . Po 24 hodinách odvykání je z vašeho těla vyloučen oxid uhelnatý a vaše krev je okysličenější. Vaše plíce a dýchací cesty se také začínají čistit. Do 48 hodin odbourá vaše tělo veškerý nikotin. Vaše smysly, především chuť i čich se zlepšují. Do 72 hodin se rozšíří dýchací cesty a bude se vám snadněji dýchat. Do 12 týdnů dojde ke zlepšení krevního oběhu, chůze a běh pro vás budou snadnější a budete se méně zadýchávat. Mezi třetím a devátým měsícem se vám výrazně zlepší funkčnost plic. Také vymizí problémy, jako jsou kašel, dušnost či pískoty na hrudi. Do 5 let od poslední cigarety vám klesá riziko srdečního infarktu na polovinu rizika kuřáka a do 10 let vám klesne vznik plicní rakoviny na polovinu rizika kuřáka. Jak přestat kouřit? Způsobů, jak ukončit svou závislost na kouření, je v dnešní době spousta. Existuje několik pomůcek, které... Čtěte více Příspěvek Jak se odnaučit kouřit? Metody které fungují pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.02.2016 09:40 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Nejíte červené maso? Hrozí vám deprese a úzkostné stavy

 
Červené maso, tedy třeba hovězí či vepřové, se pro mnoho lidí stalo například kvůli obsahu tuku synonymem nezdravého jídla, a proto se ho vzdali. Když maso, tak jedině drůbeží nebo rybí. Jenže nedávno přišli australští vědci se studií, podle níž nás může konzumace červeného masa ochránit před rizikem zrodu depresí a úzkostných stavů.
24.04.2012 06:20 |

podobné články

Červené maso zvyšuje riziko předčasného úmrtí, bílé naopak snižuje

 
Všechno marno jest, ale milovníci červeného masa nemohou hledat oporu u lékařů a dietologů. Červené maso prostě zdravé není. A přibývají další vědecké podklady proto, proč se této potravině vyhýbat zcela.
05.05.2009 10:35 |

podobné články

Pozor na bílé víno: Každá sklenička zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí vědci

 
Že má pití červeného vína značně pozitivní zdravotní účinky, je známá věc, kterou již popsalo několik studií. Nejnovější studie z tohoto týdne navíc našla další důvod, proč byste měli pít červené víno, a ne bílé. Bílé víno totiž mírně zvyšuje riziko rakoviny kůže.
09.12.2016 19:30 |

podobné články

Lehké cigarety způsobují rakovinu plic častěji

 
Cigarety s nižším obsahem dehtu a nikotinu byly vyvinuty především proto, že měly snížit riziko onemocnění souvisejících s kouřením. Dehet je stejně jako tisíce dalších látek obsažených ve spalinách tabáku karcinogenní. Jenže právě odlehčené cigarety prý dnes způsobují více případů plicního adenokarcinomu než ty klasické.
07.06.2017 10:30 |

podobné články