Článek

Borůvkové hody v Jeseníkách: Maso, pivo, knedlíky...

 
Mlsouni si přišli na své! Užívali si víkendové Borůvkové hody v Jeseníkách. Akci pojali tamní restauratéři velkolepě – nabízejí nejen knedlíky a omáčky, ale dokonce i pivo. Takhle nějak vypadá modré nebe.
21.08.2016 05:15 |

podobné články

Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Ušetřete v kuchyni! Udělejte si s námi výborné bramborové knedlíky! RECEPT

 
Bramborový knedlík je snad ještě oblíbenější než housková varianta, protože chutná i lidem, kteří jinak knedlíky nemusejí. Poradíme vám, jak udělat vynikající bramborové knedlíky, které nezatíží rodinný rozpočet.
16.01.2014 09:45 |

podobné články

Ušetřete v domácnosti: Máme recept na výborné plněné knedlíky

 
Knedlíky (houskové i bramborové) jsou naším kulinářským pokladem. Pokud vás honí mlsná, přinášíme recept na plněné bramborové knedlíky, kterými nepohrdne snad nikdo. a navíc ušetříte.
18.01.2014 06:10 |

podobné články

MILUJETE JAHODOVÉ KNEDLÍKY? Tyhle jsou hotové za 5 minut!

 
Milujete ovocné knedlíky? Sladké ovoce, tvaroh, máslo a cukr, to je přesně to, co nám v letních měsících zahání chuť na sladké. Rozhodně se ale shodneme na tom, že takové ovocné knedlíky nejsou na přípravu nic jednoduchého. My pro vás máme recept, který vám zabere pouhých 5 minut. Nevěříte?
16.06.2016 18:45 |

podobné články

HVĚZDNÝ RECEPT: Jennifer Lopez připravuje borůvkové vafle podle receptu od maminky

 
Zpěvačka a herečka Jennifer Lopez miluje kuchyni své maminky. Její rodina se nikdy nestyděla za kypré ženské tvary a vždy si dopřávala lahůdky z tradiční latinskoamerické kuchyně. Jennifer dodnes miluje borůvkové vafle, které podle mámina receptu také sama připravuje.
18.08.2009 10:35 |

podobné články

Osobnosti: Jennifer Lopez (704 článků)

Banánové, kopřivové, v sudech zrající či archivní: Kam za pivními speciály v Praze?

 
Omrzela vás desítka, dvanáctka nebo tmavé pivo? Hitem letošního léta jsou pivní speciály, které dokážou překvapit. V Praze najdete taková netradiční piva na spoustě míst. Zaujme pokaždé něčím jiným – chutí, obsahem alkoholu nebo výjimečností při výrobě tohoto nápoje. Je libo banánové, kopřivové, kávové nebo borůvkové pivo? A co takhle pivo, které zraje 200 dnů v dubových sudech?
29.07.2016 21:55 |

podobné články

Medik radí - 8. díl - Pivo a zdraví - co je na tom pravdy?

 
Pivo, každý muž ho má rád, každý se na něj rád dívá a rád si ho objednává. Tedy aspoň u nás v Českých zemích a na Moravě:) Škodíme si konzumací piva? Roste po pivu tzv. "pivní pupek"? Nebo naopak má pozitivní vliv na lidské zdraví? Asi před šesti lety proběhlo ve Vídni lékařské sympozium na téma pivo a jeho vliv na lidské zdraví. Výsledek byl jednoznačný. Pivo bylo odborníky označeno za zdravé a zdraví prospěšné.Avšak přednost bychom měli dávat pivu nealkoholickému. Již 6 tisíc let před Kristem Sumerové používali pivo jako lék. Nejnovější výzkumy dokázaly, že pití piva snižuje výskyt centrálních mozkových příhod a srdečních infarktů, působí proti osteoporóze a zabraňuje tvorbě ledvinných kamenů. Někteří kardiologové dokonce tvrdí, že pivo může v prevenci infarktu myokardu nahradit nutnou pravidelnou konzumaci acylpyrinu. Vykvašená ječmenná šťáva může vyšovat inteligenci a jedna z jejích součástí zkrášluje pleť. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17.08.2009 07:50 |

podobné články

V Jeseníkách bude na Silvestra v provozu většina horských areálů

 
V Jeseníkách budou na přelomu roku v provozu téměř všechny lyžařské areály. Sjezdovky v horských střediscích většinou pokrývá technický sníh. Na své si v nejvyšších moravskoslezských horách přijdou i vyznavači běžek. V Jeseníkách nyní platí první stupeň lavinového nebezpečí. Všechny lavinové katastry v horách se ale nacházejí mimo turisticky značené trasy.
29.12.2011 15:25 |

podobné články

V Jeseníkách zachytila fotopast vlka

 
V Jeseníkách se nyní pohybuje minimálně jeden vlk. Na začátku letošního roku získali přírodovědci záběry, které zvíře zachycují. Videozáznam tak po mnoha letech přináší přímý důkaz o pohybu této vzácné šelmy v Jeseníkách. Poslední doložený její výskyt je tu z roku 2005. Šlo o jedince, který byl zastřelen.
04.02.2016 14:50 |

podobné články

Lyžaři, pozor. V Jeseníkách vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí

 
Horská služba vyhlásila v Jeseníkách druhý stupeň lavinového nebezpečí. V uplynulých dnech napadlo na horách 15 až 20 centimetrů nového sněhu. Sněžení přitom provázel silný vítr, na závětrných svazích se tak vyskytují nestabilní místa. Uvedl to dispečer jesenické horské služby Jaroslav Tejnský. V Jeseníkách jde tuto zimní sezonu zatím o nejvyšší lavinový stupeň z pětibodové škály, který horští záchranáři dosud vyhlásili.
14.02.2016 12:30 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Léto se hlásí, borůvky začínají zrát: Litr za 120 Kč!

 
Milujete borůvkové knedlíky? A co borůvky jen tak s cukrem a našlehanou smetanou? Těšte se, už začínají zrát! Jsteli líní či vám zdraví nedovolí vyrazit do lesa, připravte si dost peněz. Litr se u silnic prodává za 120 Kč.
18.06.2012 12:15 |

podobné články

Řidiči pozor: Pivo se tváří jako „nealko“, ale nadýcháte po něm

 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila, že nealkoholické pivo s označením Vyškovské pivo Alkostop obsahuje trojnásobně více alkoholu, než má nealkoholické pivo obsahovat. Přestože je maximální přípustný obsah 0,5 procenta alkoholu, pivo obsahovalo 1,6 procenta alkoholu, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj by to mohlo způsobit problémy řidičům.
06.05.2016 17:10 |

podobné články

Vepřové maso na čínský způsob

 
Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Ze sojové omáčky, šery, česneku, zázvoru, škrobové moučky vytvoříme směs, kterou přimícháme k masu. Přidáme kečup, šťávu z ananasu a chilli omáčku, promícháme. Ananas necháme okapat, nakrájíme na drobno a přidáme do kečupové směsi. Cibulky očistíme a nakrájíme na plátky. Mandle opražíme na pánvi dozlatova. Olej rozdělíme do dvou pánví, rozehřejeme, maso vyjmeme z marinády, necháme okapat, za stálého míchání asi 2 minuty opékáme. Na druhé pánvi opečeme cibulku, odstavíme z ohně, osolíme, kečupovou omáčkou zalijeme maso, necháme přejít varem a sejmeme z ohně. Přimícháme cibulku, pokrm posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
11.01.2012 12:50 |

podobné články

Až třetina vegetariánů jí maso, když se opije. Za prohřešek se pak stydí

 
Třetina vegetariánů je ochotná pod vlivem alkoholu sníst maso, napsal zpravodajský server Fox News. V průzkumu britského internetového serveru VoucherCodesPro 37 procent dotázaných vegetariánů připustilo, že jedí maso poté, co toho příliš mnoho vypili. Nejoblíbenější maso, jaké si opilí vegetariáni dávají, má podobu kebabu. Na druhém místě jsou hovězí hamburgery, následuje slanina, smažené kuře a vepřové klobásky. Většina - 69 procent - příležitostně masožravých vegetariánů tvrdí, že se svým prohřeškem se nikomu nesvěřuje. Loni byla ve Spojených státech zveřejněna studie, podle níž se 84 procent amerických vegetariánů v určité fázi života znovu vrátí ke konzumaci masa.
14.10.2015 13:36 |

podobné články