Článek

Bez lepku není bez chuti!

 
Někteří z nás mají tu smůlu, že trpí alergií na lepek. Jenže si nemusí zoufat, bezlepková strava se stala v poslední době velkým hitem. Ti, kteří se takto stravují, aniž by museli, tvrdí, že se cítí mnohem lépe. Někteří zhubnou, jiní mají lepší zažívání, další netrpí nadýmáním. Vyzkoušet tři bezlepkové recepty můžete nyní i vy.
30.05.2016 05:05 |

podobné články

Podobné články

Život bez lepku: Nutnost i zdravý životní styl

 
Bezlepková dieta bývala brána jako omezení pro jedince, kteří trpí alergií na lepek. Žít bez lepku v době třeba před dvaceti lety nebylo tak jednoduché, mouka byla všude. Dnes jsou bezlepkové produkty mnohem dostupnější a stravování bez lepku se pro mnohé stalo životním stylem.
28.01.2017 16:20 |

podobné články

Celiakie: Zapomeňte na obilniny! Pozor také na »ukrytý« lepek...

 
Říkáte si, jak je možné, že pro tolik lidí jsou výrobky z obilí zakázané, když v jídelníčku lidstva se objevují odpradávna a dříve nikomu nevadily? Lidé sice konzumují obilí už po staletí, ale to, které dříve rostlo planě nebo se začalo pozvolna pěstovat, obsahovalo jen malé množství lepku, asi tak 10 %. Postupným zušlechťováním a zkvalitňováním obilí ale přibývalo i lepku, a tak v současnosti má mouka obsah lepku asi 50 %!
12.09.2012 12:11 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Vařit a péct bezlepkově? Chce to praxi!

 
Musíte vařit a péct bez lepku? Rozhodně nezahazujte svou oblíbenou kuchařku. „Vaření bez lepku se v podstatě neliší od běžné kuchyně a stejné recepty a postupy lze uplatňovat i nadále,“ říká Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. Důležité však je používat pouze pro celiaky vhodné potraviny.
13.09.2012 12:15 |

podobné články

Trochu to prosvítá, máš nějakou lepku? Bál se Rath při přebírání krabice s penězi

 
„Ty, to je tíha... Máš nějakou lepku? Trochu to prosvítá.“ To jsou slova, která ve čtvrtek zazněla u hlavního líčení s bývalým poslancem Davidem Rathem, když soudní senát četl operativní přepisy odposlechů z osudného večera 14. května loňského roku. Tyto věty padly jen pár minut před tím, než tehdy policie zatkla Ratha před domem Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy a našla u něj krabici od vína se sedmi milióny korun.
10.10.2013 17:50 |

podobné články

Osobnosti: David Rath (4289 článků)

Bezlepková dieta s hromadou lepku: Inspekce odhalila nebezpečné krabičky

 
Plzeňská firma Adifit, která distribuuje takzvanou krabičkovou dietu v Praze, v Plzni a okolí, ohrozila zdraví svých klientů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zjistila, že v některých jídlech pro bezlepkovou dietu jsou potraviny s vysokým obsahem lepku, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Společnost pochybení zásadně odmítá.
20.06.2016 15:45 |

podobné články

Vyhýbáte se lepku? Pak máte sklon k anorexii, tvrdí vědci a netuší proč

 
Mentální anorexie a chronická nesnášenlivost lepku – celiakie toho nejspíš mají společného více, než se na první pohled může zdát. Podle nové studie Coloradské univerzity v USA mají obě nemoci velmi podobné symptomy a navzájem se podporují, takže lidé, kteří trpí celiakií, mají velkou pravděpodobnost, že u nich vypukne mentální anorexie.
09.04.2017 05:20 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Proč jsou rajčata z lednice či z obchodu vždy bez chuti,

 
Producenti rajčat radí, aby lidé tuto chutnou zeleninu v žádném případě nedávali do lednice. Kdo tak učiní, většinou je zklamaný z výsledné chuti. Vědci z Floridy ale odhalili, proč tomu tak je. A potvrdili, že bez chuti budou vždy i rajčata z obchodu, neboť jsou skladovány při příliš nízkých teplotách. Ty jsou viníkem toho, že červené bobule lilku rajčete přicházejí o chuť.
20.10.2016 16:00 |

podobné články

Bez lepku, ale s chutí! Vyzkoušejte tyto recepty

 
Lidí, kteří trpí alergií na lepek v poslední době přibývá. I pro zdravé lidi je však bezlepková strava v poslední době velkým hitem. Ti, kteří ze svého jídelníčku lepek vyškrtli, aniž by museli, tvrdí, že se cítí mnohem lépe. Ať už zhubnou nebo mají lepší zažívání či přestanou netrpět nadýmáním, všichni si bezlepkovou dietu chválí. Vyzkoušejte i vy tři bezlepkové recepty.
08.06.2016 12:20 |

podobné články

Odbornice o tajích šesté chuti: Škrob v hranolkách způsobuje štěstí i kila navíc

 
Škrobové potraviny mohou způsobovat pocity štěstí, protože cílí na naši centrální soustavu. S jejich konzumací narůstá v těle hladina cukru, a potřebujeme proto jíst větší porce například těstovin nebo brambor, ale také chleba. Při nadměrné konzumaci dochází k ukládání podkožního tuku a tloustneme. Výživová poradkyně Iva Rychnovská Veselá z Food Life v rozhovoru pro Blesk.cz vysvětlila, jak je to s tzv. škrobovou chutí, kterou vědci z Oregonu nově zařadili mezi pět tradičních chutí, jako je slaná, sladká, kyselá, hořká nebo tzv. umami, která je v živočišných produktech.
06.09.2016 23:55 |

podobné články

Kubalčík (KONS): Návrat k Ústavě

 
Prezident Miloš Zeman postupuje způsobem, který není kde komu po chuti. Ani mně není po chuti. Spíše se kloním k názoru, že porušuje Ústavu, resp. obecněji, že nepostupuje v souladu s ústavním pořádkem.
25.08.2013 10:35 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (17040 článků)

Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor?

 
Zabijácké potraviny – dnešní titulek hovoří za vše. Ačkoli vás jídlo udržuje při životě, postupně se jím zabíjíte – a to zvláště tehdy, kdy se stravujete nezdravě. Kromě nezdravého jídla je ale celá řada potravin, kterým by se dalo hravě přezdívat „jed v přímé podobě“. Nenechte se zmást – nejedná se jen o chuťovky v podobě smrtelně nebezpečné ryby známé jako fubu či korejské chobotnice. Mezi zabijácké potraviny se řadí i brambory, na kterých si s chutí smlsnete i několikrát do týdne! A to ještě není zdaleka vše, pokud ale chcete vědět více, pusťte se s chutí do objevování potravin, které se sice tváří nevinně, ale rozhodně tak nevinné nejsou. Kdo by to byl hádal například do rajčat, mandlí nebo kešu oříšků? Korejská chuťovka – sannakji Hned na začátku si představme skutečnou lahůdku: korejskou chobotnici sannakji. Tahle chobotnice není jedovatá, nebezpečí spočívá v jejích přísavkách, kterými se vám během konzumace může zachytit v krku a prakticky vás tak udusit. Podává se totiž zaživa – chobotnici se pouze useknou chapadla, pokape se sezamovým olejem – a dobrou chuť! Červeňoučká rajčátka – tichý zabiják Rajčata jsou výborná na jakýkoli způsob. Ať už plněná, v salátu nebo jen tak. Jenže pozor – pokud jsou nedozrálá, obsahují tzv. glykoalkoloidy – nebezpečné látky – jež se postarají o bolest hlavy, žaludku, stejně jako o dýchací potíže či ztrátu citu. Takže zelené nebrat! Muškátový oříšek – je libo halucinace? Koření se má dávkovat po špetkách. Věřte nebo ne, ale ono to má svůj dobrý důvod a muškátový oříšek se právem řadí mezi zabijácké potraviny, se kterými by se to nemělo přehánět. Obsahuje aromatické látky, které ve větším množství způsobují halucinace či dokonce psychózu. A ta může skončit tragicky. Ryba fubu – právem patří mezi zabijácké potraviny Slyšeli jste již o legendární japonské lahůdce známé jako raby fubu? Pokud... Čtěte více Příspěvek Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Gajdůšková (ČSSD): Bezlepková dieta je lék

 
Nižší daň na potraviny bez lepku je fajn, ale problém z pohledu pacientů s celiakií neřeší. Celiakie není léčitelná jiným způsobem než právě onou bezlepkovou dietou. Bezlepkové potraviny jsou tedy lékem srovnatelným s inzulínem či jinými. Na základě medicínské indikace by měla být hrazena z veřejného zdravotního pojištění.
09.11.2014 14:10 |

podobné články

Test kečupů odhalil: Drobné lži na obalech

 
Bez barviv, konzervantů, bez lepku – výrobci rádi používají fígle, jak nalákat zákazníky. Spotřebitel pak ani netuší, že vyzdvihované přísady jsou běžné nebo jejich absence normální.
07.05.2015 19:45 |

podobné články

Alergie na lepek existovala už před 2 000 let!

 
Alergie na lepek zřejmě není moderní chorobou související s nadměrnou konzumací bílé mouky. Celiakie existovala už před dvěma tisíci let, jak potvrzuje nález kostry z Toskánska. Žena, pocházející z této oblasti a žijící zhruba v Kristově době, trpěla nesnášenlivostí vůči lepku. Těžká alergie podle římských antropologů zanechala stopy na její kostře.
09.05.2014 07:30 |

podobné články

Celiakie: Neodpírejte si to, co máte rádi!

 
Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku, který se objevuje především v pšenici, žitu a ječmenu. Podle posledních průzkumů se výskyt celiakie závažně zvyšuje. Jen v České republice tímto onemocněním trpí více než 100 000 lidí a to už není malé číslo. Tato choroba je v současnosti nevyléčitelná, ale pacient, který striktně dodržuje bezlepkovou dietu, se příznaků může časem zbavit. I přesto je pro mnohé dieta velice složitá a někdy se neubrání svým chutím a prostě si zahřeší. Patříte mezi ně?
16.03.2015 00:10 |

podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Chuťovky s ananasem

 
Mnoho lidí se s ananasem v kuchyni bojí kouzlit, neboť mají strach z jeho výrazné sladké chuti a trošky trpkosti, pro kterou je typický. Pravda je taková, že tohle exotické ovoce může mít na talíři mnoho podob a může se stát součástí spousty pokrmů, kterým dodá onu třešničku na závěr. Ruku na srdce: jak jste na tom s ananasem vy? Také patříte k lidem, kterým tohle výrazně žluté ovoce nahání hrůzu, nebo se naopak řadíte mezi ty, kteří se s ním nebojí experimentovat a v kuchyni s jeho pomocí zkouší nové věci? Pokud se přikláníte ke druhé možnosti, pak je náš dnešní článek vystižený názvem „chuťovky s ananasem“ určený právě pro vás! 1. Velice rychlý salát s ananasem Recept jednoduchý na přípravu, který vám zabere jen několik málo minut, ale svou chutí vás naprosto odrovná. Potřebujete: plechovku ananasu nebo jeden čerstvý ananas 200 g sýru čedar 150 g šunky 2 lžíce majonézy Postup: Čedar nastrouhejte na jemno. Přidejte k němu na kostičky nakrájený ananas, na drobné kostičky pokrájenou šunku a spojte majonézou. Před podáváním není na škodu salát vyhladit. 2. Ananas na zapečený způsob Skutečně rychlý dezert, jehož snadnou a rychlou přípravu oceníte především tehdy, kdy se vám za dveřmi objeví nečekaná návštěva. Potřebujete: 700 g kompotovaného ananasu nebo jeden čerstvý ananas 100 g cukru krupice 240 máslových sušenek 100 g rozpuštěného másla Postup přípravy: Ananasový kompot nebo na kostičky nakrájený ananas dejte do hrnce, přidejte cukr a míchejte do té doby, než se cukr rozpustí. Do zapékací misky naskládejte ananas a dejte zapéct na cca 25 minut při 180°C. Příspěvek Chuťovky s ananasem pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.01.2016 15:05 |

podobné články