Dieta při mononukleóze nedá spát každému, kdo se s touto infekční nemocí dostane do křížku. Jedná se o poměrně závažné onemocnění, které má nejen složitý průběh, ale je spojeno i s řadou komplikací, které se mohou v průběhu nemoci objevit. Mononukleóza je způsobena virem Epstein-Barrové, který je velmi zákeřný a stejně jako řada dalších virů herpetického charakteru zůstává v těle pacienta i potom, co se vyléčí z akutního stavu. Dieta při mononukleóze je velice důležitá a měla by se poctivě dodržovat, aby ke zlepšení stavu došlo co nejdříve. Vzhledem k tomu, že mononukleóza napadá játra, je tato dieta velmi podobná dietě jaterní. Dieta při mononukleóze má svůj důvod Omezovat se v jídle a nemoci si dopřát to, na co máte zrovna chuť, rozhodně není nic příjemného. Mnoho lidí tato skutečnost vede k tomu, že dietu porušují, čímž ale škodí jen sami sobě. Základem diety při mononukleóze je omezení tuků a alkoholu, který by pacient neměl pozřít minimálně ještě měsíc poté, co se z tohoto onemocnění vyléčí. Pojďme se společně podívat na vhodné a nevhodné potraviny. Doporučované potraviny: zelenina a ovoce brambory rýže těstoviny netučné sýry telecí, drůbeží a libové vepřové maso nízkotučné mléčné výrobky nenasycené minerálky Nedoporučované potraviny: čokoláda smažená a tučná jídla tučné sýry houby knedlíky hořčice, kečup černá káva čerstvé pečivo příliš kořeněná jídla uzeniny Co si žádá lidské tělo při mononukleóze Ačkoli je dieta při mononukleóze neodmyslitelná a úzce souvisí s rychlejším průběhem a následným vyléčením, neměli byste se omezovat pouze na potraviny se skutečně nízkým energetickým obsahem. Mohlo by dojít k oslabení těla, a proto je důležité zajistit mu dostatečný přísun potřebné energie. Záležet si dejte s přípravou pokrmů, kdy byste měli veškerá jídla připravovat na vodě nebo na páře. Důležitý je rovněž pitný režim, na který by se nemělo zapomínat.
Příspěvek Dieta při mononukleóze – zaostřeno na jídelníček pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení