Článek

Aktivisté uvařili 2000 porcí polévky z "křivé" zeleniny

 
Rozdáváním polévky ze zeleniny, která se kvůli svému vzhledu nedostane do obchodů, aktivisté v Praze upozornili na plýtváním jídlem. Supermarkety nevzhlednou zeleninu a ovoce nechtějí přijímat. Proto takzvaná křivá zelenina skončila v hrnci a aktivisté mohli u Národního divadla rozdat 2000 porcí polévky.
05.09.2015 16:20 |

podobné články

Podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

I „ošklivá zelenina“ chutná dobře. U Národního divadla z ní uvařili 2000 polévek

 
Buď je moc malá, nebo moc velká, nebo moc ošklivá. To jsou nejčastější důvody, proč obchodníci odmítají od dodavatelů odebrat některou zeleninu. Iniciativa Zachraň jídlo se rozhodla dokázat, že i nevzhledné potraviny chutnají dobře. Dobrovolníci v sobotu na piazzetě Národního divadla uvařili dva tisíce porcí polévek. Ty pak rozdávali zdarma kolemjdoucím.
05.09.2015 15:30 |

podobné články

Léčivé polévky z celého světa: Španělské ochlazující Gaspacho pro snížení cholesterolu

 
Léčivé polévky doporučujeme hned z několika důvodů. Mají uklidňující účinek, snadno se tráví a dodávají organismu velké množství výživných látek potřebných k jeho regeneraci. Všude na světě jsou polévky ceněny pro svou schopnost prospívat našemu zdraví....
28.07.2010 07:20 |

podobné články

Velký test Aha!: Instantní kuřecí polévky? Jen spousta soli! Zeleninu hledejte lupou!

 
Léto pod stanem v kempu či rychlý oběd v práci se bez nich často neobjede. Polévky z pytlíku nechybí snad v žádné domácnosti. Deník Aha! se rozhodl otestovat kuřecí a slepičí instantní polévky, které stačí nasypat do misky a zalít. A tady jsou výsledky!
07.08.2012 12:15 |

podobné články

Horké nápoje a polévky způsobují rakovinu, šokují zdravotníci!

 
Světová zdravotnická organizace vydala oficiální varování, aby lidé nekonzumovali vřelé nápoje a polévky. Tekutiny mající více než pětašedesát stupňů Celsia totiž zvyšují riziko rakoviny úst a hltanu dvojnásobně. Po uvaření čaje, kávy či polévky by měl člověk počkat několik minut, než se do konzumace pustí. Případně by některé nápoje měl zchladit mlékem či přídavkem studené vody.
20.06.2016 17:05 |

podobné články

BONDUELLE: Známe původ a co Vy?

 
BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.
22.08.2013 13:35 |

podobné články

V Británii usmažili rekordní porci fish & chips

 
Britští kuchaři se rozhodli sebrat Američanům titul za největší porci tradičního jídla fish & chips. V hrabství Yorkshire rozpálili obří pánev a připravili v ní porci tak velkou, že se z ní mohla najíst celá hospoda. Starý bostonský rekord byl nakonec překonán o rovných 10 kilogramů, nový má hodnotu 45,36 kilogramu.
07.07.2011 17:00 |

podobné články

Bude v reklamách i „ošklivá zelenina“? Křivé potraviny míří do obchodů

 
Vyhazování nevzhledné a křivé zeleniny odzvonilo. Alespoň o to se snaží iniciativa Zachraň jídlo, která hledá řešení, jak nedokonalé produkty využít a dostat je do obchodů. Na konci listopadu se u kulatého stolu sešla s obchodníky, zemědělci a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Právě to může podle Anny Strejcové z neziskové organizace dát prodejcům pokyn ke změně reklamy. Nejvíce zákazníka ovlivní totiž to, jak mu je zboží „podsouváno“.
10.12.2016 18:40 |

podobné články

Jaký to má význam? Americká restaurace se chlubí bizarními fotkami dětí u svého jídla!

 
Jeden a půl kilové burrito, to je hlavní lákadlo seattleské restaurace Gorditos, která se chlubí tím, že umí udělat pořádnou porci jídla. Vyhlášená mexická pochutina plná masa, oliv, fazolí, zeleniny a navrch s pořádnou porcí smetany je už na tolik sytá, že vám pouhé dvou set gramové balení stačí na pořádný oběd, natož pak rovnou tenhle macek!
20.06.2013 16:15 |

podobné články

V Plzni uvařili speciální pivo pro papeže

 
Největší politika se odedávna dělala ve Vatikánu a přímo do centra dění zamíří speciální slavnostní várka ležáku Pilsner Urquell, který v pátek uvařili sládci pivovaru. Vzhledem k tomu, že se jedná o pivo pro Vatikán, požehnal mu ještě ve varně pivovaru plzeňský biskup František Radkovský.
12.03.2011 12:45 |

podobné články

Osobnosti: František Radkovský (15 článků)

Dětem odvezli matku do nemocnice, zasahující policisté jim uvařili večeři

 
Dva nizozemští policisté z Eindhovenu sklízí pochvaly z celého světa. Vysloužili si je minulý týden, když zůstali v bytě s pěti dětmi, jejichž matku odvezli do nemocnice, a během čekání na osobu, která by je pohlídala, jim uvařili večeři a dokonce po sobě umyli nádobí.
19.11.2015 16:40 |

podobné články

Přerovští hokejisté uvařili fanouškům vlastní pivo

 
Speciální dárek si pro své fanoušky připravili hokejisté HC ZUBR Přerov společně s pivovarem Zubr. V úterý 19. července uvařili hokejisté, pod odborným dohledem sládkové pivovaru Nataši Rouskové, speciální várku extra hořké desítky. Ta se bude čepovat na prvním domácím zápase nové hokejové sezóny, tedy již 9. září.
20.07.2016 19:25 |

podobné články

Inspekce rozšiřuje kvůli rizikovým okurkám kontroly zeleniny

 
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude kontrolovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.
30.05.2011 12:30 |

podobné články

SZPI rozšiřuje kvůli strachu z nákazy kontroly čerstvé zeleniny

 
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.
30.05.2011 16:55 |

podobné články

Strach strhal ceny zeleniny! Je nejlevnější v historii

 
Panika kolem průjmové bakterie EHEC srazila ke dnu ceny dovozové zeleniny. I když se neprokázalo, že zdrojem jsou španělské okurky, hysterie udělala své a zákazníci přestali zeleninu nakupovat. Sklady supermarketů praskají ve švech, a proto bylo potřeba reagovat. Včera ceny zeleniny klesly tak, že to nikdo nepamatuje posledních dvacet let!
11.06.2011 08:00 |

podobné články

Třetí "nejhorší" v Evropě: Češi nejedí dost ovoce a zeleniny

 
V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci.
18.01.2012 18:00 |

podobné články

Polévku starou 2400 let objevili čínští archeoloové.

 
Čínští archeologové objevili bronzový hrnec, který obsahuje zřejmě zbytky polévky, kterou obyvatelé centrální Číny uvařili před 2400 lety.
13.12.2010 12:10 |

podobné články

Do ČR zavítá dalajlama u příležitosti konference Havlova Fóra 2000

 
Letošního 17. ročníku havlovské konference Forum 2000 se zúčastní rovněž dalajlama. Debatní akce se bude konat v druhé půlce září. Účast duchovního vůdce Tibeťanů avizoval už loni premiér tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä a poté i Nadace Forum 2000. Dalajlama byl v Praze několikrát. Během chystané návštěvy bude mít přednášky, sdělil dnes tým Fora 2000.
22.05.2013 15:30 |

podobné články