Článek

8 nebezpečných potravin, na které byste si měli dát pozor

 
Spousta lidí si myslí, že nejvíce nebezpečné potraviny jsou ty z fast foodu. A když budeme jíst ovoce a zeleninu nebo přírodní věci, tak se nám nemůže nic stát. Opak je ale pravdou. Existují potraviny, které škodí nebo je musíte před konzumací upravit. Podívejte se na 8 z nich.
15.05.2016 15:05 |

podobné články

Podobné články

Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor?

 
Zabijácké potraviny – dnešní titulek hovoří za vše. Ačkoli vás jídlo udržuje při životě, postupně se jím zabíjíte – a to zvláště tehdy, kdy se stravujete nezdravě. Kromě nezdravého jídla je ale celá řada potravin, kterým by se dalo hravě přezdívat „jed v přímé podobě“. Nenechte se zmást – nejedná se jen o chuťovky v podobě smrtelně nebezpečné ryby známé jako fubu či korejské chobotnice. Mezi zabijácké potraviny se řadí i brambory, na kterých si s chutí smlsnete i několikrát do týdne! A to ještě není zdaleka vše, pokud ale chcete vědět více, pusťte se s chutí do objevování potravin, které se sice tváří nevinně, ale rozhodně tak nevinné nejsou. Kdo by to byl hádal například do rajčat, mandlí nebo kešu oříšků? Korejská chuťovka – sannakji Hned na začátku si představme skutečnou lahůdku: korejskou chobotnici sannakji. Tahle chobotnice není jedovatá, nebezpečí spočívá v jejích přísavkách, kterými se vám během konzumace může zachytit v krku a prakticky vás tak udusit. Podává se totiž zaživa – chobotnici se pouze useknou chapadla, pokape se sezamovým olejem – a dobrou chuť! Červeňoučká rajčátka – tichý zabiják Rajčata jsou výborná na jakýkoli způsob. Ať už plněná, v salátu nebo jen tak. Jenže pozor – pokud jsou nedozrálá, obsahují tzv. glykoalkoloidy – nebezpečné látky – jež se postarají o bolest hlavy, žaludku, stejně jako o dýchací potíže či ztrátu citu. Takže zelené nebrat! Muškátový oříšek – je libo halucinace? Koření se má dávkovat po špetkách. Věřte nebo ne, ale ono to má svůj dobrý důvod a muškátový oříšek se právem řadí mezi zabijácké potraviny, se kterými by se to nemělo přehánět. Obsahuje aromatické látky, které ve větším množství způsobují halucinace či dokonce psychózu. A ta může skončit tragicky. Ryba fubu – právem patří mezi zabijácké potraviny Slyšeli jste již o legendární japonské lahůdce známé jako raby fubu? Pokud... Čtěte více Příspěvek Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Na co si dát pozor při online seznamování

 
Jste nějakou dobu sami a cítíte, že nadešla ta pravá chvíle se seznámit? Máte málo času a nevíte, kam vyrazit a poznat někoho zajímavého? Dnes není nic neobvyklého na seznamování se po internetu. Určitě to má své výhody, ale je dobré vědět na co si dát pozor. Oči i uši na pozoru Váš vztah je již minulostí a cítíte, že jste připraveni navázat vztah s někým novým. Jenže to neznamená, že je připravená i druhá strana. To bývá často kámen úrazu. Jestliže už máte začít nový vztah, neměl by si druhý partner tahat do nového vztahu staré problémy. Pokud vám začne druhá strana psát, jaký je chudák, jak byl podveden, rozhodně není připraven začít další vztah. Délka rekonvalescence po rozchodu se různí. Někdo strádá týden a jiný rok. Rozhodně tohle je známka, že druhá strana není úplně zahojená a do nového vztahu by vnesl své problémy. Pozor na lháře Je pravdou, že i v běžném životě můžete narazit na podvodníka, ale na internetu dvojnásob. Jestliže už se chcete seznámit tímto prostřednictvím, vyhledejte kvalitní seznamky. Také se nenechte ovlivnit fotografií. Fotografie sice umí divy, ale upravit fotku není tak těžké. Mnoho lidí používá i fotografii staršího data. Potkat člověka, který má pak o 20kilo více, by byl asi docela šok. Ptejte se, žádejte aktuální fotku a stůjte nohama pevně na zemi. Sledujte rovněž, nakolik má vyplněn profil. Varovat by vás mělo balamutění, tajnůstkářství, mlžení, slovíčkaření. Ze začátku si dejte pozor na to, pokud z vás někdo ihned tahá soukromé informace: kde bydlíte, studujete, kde trávíte večer. Schůzka Přeskočila jiskra po síti a domlouváte si schůzku. Rozhodně by měla proběhnout někde na veřejnosti a přátelům dejte vědět, kam jdete a v kolik hodin se přibližně vrátíte. Nejlépe, když vám ještě kamarádka zavolá i během schůzky – jen tak pro kontrolu, že jste v pořádku. Více než na... Čtěte více Příspěvek Na co si dát pozor při online seznamování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.08.2015 08:21 |

podobné články

V obchodech prodávali tyhle HNUSY! Přehled nebezpečných potravin

 
Zkažené a plesnivé potraviny, mouka s brouky, "bezlepkové" jogurtové kroužky, které patnáctkrát přesahuje povolené množství lepku. To jsou jen některé "parády", které se objevily v nabídce českých obchodů. Podívejte se na přehled nebezpečných potravin.
27.11.2013 15:12 |

podobné články

Co byste měli vědět dříve, než se pustíte do vztahu na dálku?

 
Ne vždy nám štěstí přeje, abychom toho pravého potkali tváří v tvář, a proto se není čemu divit, že se tolik lidí pouští do vztahu na dálku. Bohužel ale řada z nich jedná impulsivně, ukvapeně a bez rozmyslu, což má za následek akorát tak zklamání. Vztahy na dálku jsou složité a ve všech směrech úplně jiné nežli klasické vztahy, při kterých spolu partneři žijí v jedné domácnosti nebo se alespoň často vídají. Potkali jste svou spřízněnou duši, která ale žije několik kilometrů od vás? Nebo máte partnera, se kterým sice momentálně žijete nebo se vídáte, ale čeká vás na delší čas odloučení? Ještě dříve, než se vůbec pustíte do vztahu na dálku, byste měli vědět, co od takového vztahu vlastně čekat. Neskákejte šipku do vody, u které si nejste jistí její hloubkou! Co byste měli vědět o vztahu na dálku? Pokud před vámi stojí poměrně náročné rozhodnutí, zda jít nebo nejít do vztahu na dálku, kdy se s tím druhým uvidíte jen zřídka a vaše veškerá komunikace tak bude probíhat přes telefon nebo skrze internet, přečtěte si dnešní článek. Zamysleli jsme se nad touto problematikou, která se v současné době týká stále většího počtu lidí. Ačkoli je pravda, že si mnozí z nich tento typ vztahu vychvalují až do nebes, jsou mezi námi i tací, kteří se zklamali a přišli na to, že jejich očekávání bylo úplně jiné, nežli realita. Vztahy na dálku jsou především o důvěře Kdo se chce pustit do vztahu na dálku, měl by tomu druhému maximálně věřit. Věřte, že v tomto případě stačí i malé zrníčko pochybností a ujme se vás taková žárlivost či paranoidní představy, že poté budete svého partnera podezřívat při každé možné příležitosti. Pokud víte, že máte v důvěře mezery, ve vlastním zájmu se vztahu na dálku vyhněte. Se sexem je to na... Čtěte více Příspěvek Co byste měli vědět dříve, než se pustíte do vztahu na dálku? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.12.2016 08:25 |

podobné články

Zdraví: Pozor, co si dáte na talíř!

 
Nakupování potravin je každodenní boj, snažíme se vybrat to nejlepší, aniž by nám to zruinovalo peněženku. Jenže, pak se dozvíme, že v potravinách dovezených z Polska, které bývají nejlevnější, je jed na krysy, posypová sůl... Podle čeho tedy vybírat, abychom si pochutnali a nekazili si zdraví? Ministerstvo zemědělství vydalo Průvodce světem potravin, kde radí, na co si dávat pozor při nákupu a skladování potravin. Jaké jsou jeho rady?
02.02.2013 05:05 |

podobné články

7 typů lidí, na které se ve svém životě raději nikdy nespoléhejte!

 
"Známých má člověk ve svém životě celou řadu":http://www.extra.cz/manual-dokonaleho-muze-tohle-je-15-vet-ktere-by-si-prala-denne-slyset-kazda-zena. Ale skutečných přátel, za které by případně mohl dát ruku do ohně, má jen hrstku. Vlastně možná by je spočítal na prstech jedné ruky. "Jsou totiž přibližně dva":http://www.extra.cz/chybovat-je-lidske-a-odpoustet-zenske-tohle-je-5-zasadnich-chyb-kterych-se-muzi-dopousteji, přičemž jedním z nich jsme my sami. A vzhledem k téhle neslavné bilanci by si člověk měl dávat opravdu pozor na to, na koho se ve svém životě spolehne. "Tohle je 7 skupin lidí":http://www.extra.cz/tohle-jsme-si-zazily-vsechny-9-nejtrapnejsich-zpusobu-jak-se-panove-pokouseji-sbalit-holku, na které byste si během svých "černých dnů" měli dát pozor především.
10.06.2014 12:20 |

podobné články

POROVNÁNÍ CEN potravin: Co od začátku roku nejvíce zdražilo a o kolik?

 
Cena potravin neustále roste. Nejvíce od začátku letošního roku zdražily brambory, které stojí o téměř o třetinu více než na začátku roku. Cena se zvýšila i u eidamu, másla, bílého jogurtu či šunky. Podívejte se na srovnání cen potravin v lednu a listopadu letošního roku a na přehled průměrných cen potravin podle krajů.
15.11.2013 12:26 |

podobné články

Špekáček si už jen tak neopečete. Na trhu se objevily nebezpečné uzeniny, které by nežral ani pes

 
Poslední dobou se na českém trhu objevuje stále víc závadných, nebezpečných nebo falšovaných potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) teď objevila hned několik nebezpečných uzenin. Točený salám, špekáčky, šunkovou klobásu a párky si už jen tak nedáme. A rozhodně by je nejedl ani váš pes.
07.06.2016 10:30 |

podobné články

ZAČÍNÁ TOPNÁ SEZONA: Na co si dát pozor při změně dodavatele PLYNU

 
Chcete platit méně za plyn? Plánujete změnu dodavatele plynu? Změna je velice jednoduchá a zdarma, ale je nutné dát si pozor na to, kterou firmu si vyberete. Přečtěte si, na co si dát pozor při změně dodavatele.
01.10.2013 16:45 |

podobné články

Novinky v potravinách: Obchody budou muset uvádět, kolik českých potravin prodávají

 
Potravinářská komora chce do připravované novely zákona o potravinách prosadit, aby obchodní řetězce povinně zveřejňovaly údaje o podílu tuzemských potravin na svých pultech. Komora chce také zavést povinnost zveřejňování obsahu hlavní složky a jméno výrobce u pultového prodeje nebalených potravin a značení země původu u všech potravin.
24.04.2013 20:00 |

podobné články

Ohledně potravin musíme změnit komunikaci, shodl se Bendl s polským protějškem

 
Zejména o kvalitě potravin a dozoru nad trhem přijel v pondělí do České republiky jednat polský ministr zemědělství Stanislaw Kalemba. I v souvislosti s nedávnou kritikou polských potravin jej do Prahy pozval šéf resortu zemědělství Petr Bendl (ODS). Ministři se dohodli, že pochybnosti o kvalitě potravin musejí být napříště bezpečně potvrzené.
06.05.2013 12:40 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (485 článků)

Veterináři spouštějí web s výsledky kontrol potravin

 
Státní veterinární správa (SVS) bude od pátku zveřejňovat na internetu výsledky kontrol potravin. Budou dostupné přímo v on-line mapě. Na stránkách se mimo jiné objeví výsledky kontrol výrobků v tržní síti, na jatkách, v mrazírnách, výrobnách potravin či dovážených potravin. Na tiskové konferenci to oznámily SVS a ministerstvo zemědělství. Krátce po spuštění byl však server SVS přetížen.
10.05.2013 14:00 |

podobné články

Ceny potravin a nápojů rostly loni v ČR nejvíce z celé EU

 
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly loni v Česku o 6,9 procenta, což bylo nejvíce z 27 členských států Evropské unie (EU). Vyplývá to z propočtů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za loňský rok. Růst cen způsobilo především zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent, zvýšení cen dovážených potravin a růst cen komodita energií. 
18.07.2013 19:25 |

podobné články

V celé EU se nákup potravin loni nejvíce prodražil v Česku

 
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly loni v Česku o 6,9 procenta, což bylo nejvíce z 27 členských států Evropské unie (EU). Vyplývá to z propočtů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za loňský rok. Růst cen způsobilo především zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent, zvýšení cen dovážených potravin a růst cen komodit a energií.
21.07.2013 09:05 |

podobné články

Přísné tresty za falšování potravin. Do věci se vkládá EU

 
Podvody ve výrobě potravin jsou celoevropským tématem a většina z nich doposud uniká pozornosti. Evropský parlament proto schválil návrh zpřísnění kontroly potravin v EU. Mezi opatření, která by měla vést k zabránění falšování potravin, patří podle zjištění MF Dnes například speciální policejní týmy a také vysoké pokuty. Alespoň dvojnásobné, než kolik mohl přinést podvod.
16.01.2014 08:15 |

podobné články

Nahlašování vybraných potravin dle vyhlášky č. 320/2014 Sb.

 
Od 1. 1. 2015 je účinná vyhláška č. 320/2014 Sb., o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení ve vztahu k některým druhům potravin. Vyhláška je prováděcím předpisem k zákonu o potravinách (zákon č. 110/1997 Sb.), který v § 3d odst. 3 stanovuje povinnost provozovatele potravinářského podniku (dále jen „PPP") informovat příslušné dozorové orgány o příjmu vybraných druhů potravin z jiného členského státu EU nebo ze třetí země.
03.01.2015 09:52 |

podobné články

MZe ČR: Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?

 
Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin – Informační centrum bezpečnosti potravin, ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha, pořádá dvoudenní akci nazvanou Za tajemstvím potravin, aneb Víš, co jíš?
20.09.2015 16:21 |

podobné články

6 potravin, které nikdy nejezte syrové! Mohly by vám způsobit smrt!

 
Dávejte si pozor na to, co jíte, protože existuje několik potravin, které vám můžou přivodit velké zdravotní obtíže. Máme pro vás 6 potravin, které fakt nejezte v syrovém stavu, mohly by vám způsobit velké zdravotní potíže a nebo dokonce přivodit smrt!
04.03.2016 11:06 |

podobné články

Jak na bakterie v kuchyni

 
Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.02.2015 17:45 |

podobné články