Článek

7x užitečná hibernace potravin, abychom je nemuseli vyhodit: V mrazáku 
»zachráníme« 
planetu!

 
Mráz dokáže zázraky. Umí kreslit na okna, nechá zamrznout jezero, abychom mohli bruslit, umí uchovat nestrávenou potravu v žaludku zmrzlého mamuta po tisíce let nebo odložit datum spotřeby kuřete o půl roku. Cokoli… Chleba, řízek nebo borůvky už asi někdy mrazil každý, pojďme se ale společně podívat na potraviny, které by jen tak někoho nenapadlo dávat do mrazáku.
29.05.2016 05:05 |

podobné články

Podobné články

Hibernace je reálná. Využijí ji nemocní i astronauti

 
Část dlouhých kosmických misí by astronauté mohli strávit ve stavu hibernace. Do stejného stavu by mohli být přivedeni i těžce nemocní pacienti, pro které dosud nebyla objevena vhodná léčba.
21.02.2011 01:10 |

podobné články

Přírodovědec David Attenborough: Jsem optimista, planetu zachráníme

 
Jednadevadesátiletý britský přírodovědec David Attenborough většinu svého života poukazuje na poškozování planety a ničení divočiny. Dnes ale paradoxně, kdy média zaplavují děsivé předpovědi lidské budoucnosti a života na Zemi, otočil a vidí vše optimisticky. Podle něj totiž Pařížská dohoda a další snahy jednotlivých národů pomůžou planetu zachránit a životní podmínky se zlepší.
30.08.2017 11:30 |

podobné články

Osobnosti: David Attenborough (4 články)

Žena schovala mrtvého mazlíčka do mrazáku a tvrdila, že tam má chléb

 
Policisté ve slovenském městě Prievidza zažili šok, když v bytě jedné ženy našli v mrazáků psa. Žena policistům tvrdila, že o tom vůbec nic neví a domnívala se, že tam má zmražený chléb. Informovala o tom televize Joj. Do bytu problémové ženy přišla kontrola sociálního úřadu v doprovodu městské policie. Při prohlídce mrazáku objevili tělo malého psa, pravděpodobně yorkshira.
11.07.2009 10:45 |

podobné články

NASA objevila první planetu v "obyvatelné" zóně

 
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) objevil první planetu v "obyvatelné zóně", v níž na jejím povrchu může existovat voda v tekutém skupenství. Planetu objevil vesmírný dalekohled Kepler spolu s 1000 novými planetárními kandidáty. Jmenuje se Kepler-22b a obíhá kolem hvězdy podobné Slunci, oznámili dnes astronomové z NASA.
05.12.2011 18:15 |

podobné články

V Česku se měsíčně rozdá už přes 100 tun potravin potřebným, kapacity však nestačí!

 
Darování potravin potřebným probíhá v Česku především prostřednictvím tzv. potravinových bank. Ty svou pomoc přitom neprovádí jen během známé Národní potravinové sbírky, ale průběžně, každý den, a tam, kde je třeba. Aktuálně se tak měsíčně přerozdělí prostřednictvím 110 odběratelských organizací více než 100 tun potravin. Loni se v potravinových bankách podařilo získat 1 209 785 kg potravin, měsíčně pomohly 63 tisícům lidí. „Naši odběratelé i přesto stále nemají tolik potravin, kolik by potřebovali. Potravinovým bankám chybí finance na jejich provoz,“ uvádí k tomu Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky Praha.
09.09.2017 07:30 |

podobné články

Zloděj se před policií schoval do mrazáku

 
Mladík, který se v Hranicích na Přerovsku vloupal do prodejny potravin, se před policisty ukryl do mrazáku. Byl ovšem odhalen policejním psem Xaverem. Mladíkovým lupem byly cigarety, alkohol, ale i myš k počítači.
13.05.2014 12:20 |

podobné články

Mladistvý zloděj alkoholu se schoval do mrazáku! Vyčmuchal ho tam pes!

 
Do mrazáku se před policisty zavřel mladík, který se v noci na pondělí vloupal do prodejny potravin v Hranicích na Přerovsku. V mrazivé skrýši však nakonec mladistvý dlouho nepobyl.
13.05.2014 19:30 |

podobné články

Michal Rusek: Naší zemi chybí milion zaměstnanců

 
Společnost tvoří lidé. To jsme třeba my, občané České republiky. Abychom měli kde bydlet, máme tu stavebnictví. Ne každý si umí sám postavit dům. Ne každý má doma cihelnu. Abychom neměli hlad, máme tu prodej potravin. Ne každý je Mičurin, ne každý chová doma králíky a slepičky. Abychom měli vyšší životní úroveň, máme tu prodej dnes již statisíců výrobků... Atd. Tedy tu máme EKONOMIKU, která slouží lidem.
27.01.2017 14:50 |

podobné články

Naučte se uklízet: Co můžete při jarním úklidu vyhodit bez přemýšlení?

 
Pro mnohé z nás to bývá předem prohraný boj. Rozhodneme se zbavit všech zbytečností a udělat velký úklid, ve finále ale putujeme ke kontejneru s malou igelitkou. "Mám to ráda a bude se to hodit," touto větou obvykle zachráníme věci, které jsou ve skutečnosti úplně k ničemu a na něž jsme si dva roky ani nevzpomněli. A přitom by se nic nestalo, kdybychom je vyhodili. Které věci by měly letět bez většího rozhodování? Čeho ženy nikdy nelitují, že to vyhodily?
13.04.2016 06:15 |

podobné články

8 vět, které otráví každého studenta

 
Za dob našich studijních let na nás mluví mraky lidí. Učitelé, na jejichž jména si dnes už ani nevzpomene. Školníci, kteří na nás káravým hlasem křičeli, ať neběháme po šatnách a nerozhazujeme bahno z bot. Kuchařky, které se nás ptaly, kolik knedlíků si dáme. Spolužáci, kteří po nás neúnavně chtěli půjčit domácí úkoly. Naši rodiče kolikrát mluvit nemuseli. U těch stačil vyčítavý pohled a všechno bylo řečeno i beze slov. Co ale zaručeně naštve každého z nás, kdo si kdy potykal s lavicí? Vybrali jsme pro vás osm vět, za které bychom občas vraždili. Ty, kdož je vyslovili, nebo sebe, to abychom už nikdy nemuseli slyšet nic podobného.
03.04.2012 09:15 |

podobné články

Zdraví: Pozor, co si dáte na talíř!

 
Nakupování potravin je každodenní boj, snažíme se vybrat to nejlepší, aniž by nám to zruinovalo peněženku. Jenže, pak se dozvíme, že v potravinách dovezených z Polska, které bývají nejlevnější, je jed na krysy, posypová sůl... Podle čeho tedy vybírat, abychom si pochutnali a nekazili si zdraví? Ministerstvo zemědělství vydalo Průvodce světem potravin, kde radí, na co si dávat pozor při nákupu a skladování potravin. Jaké jsou jeho rady?
02.02.2013 05:05 |

podobné články

Jak na bakterie v kuchyni

 
Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.02.2015 17:45 |

podobné články

Kdy je čas vyhodit zubní kartáček či bačkory? Životnost 19 věcí, které běžně používáme!

 
Možná patříte k lidem, kteří úzkostlivě hlídají datum spotřeby u všech potravin v lednici, aby náhodou konzumace prošlého jídla neskončila žaludečními potížemi. Jenže věděli jste, že datum trvanlivosti nemají jen šunka nebo jogurt, ale třeba i zcela běžné předměty v domácnosti? Jak dlouho vydrží například voňavka? Kdy bychom měli vyhodit hřeben a pořídit si nový?
28.01.2017 08:20 |

podobné články

Novinky v potravinách: Obchody budou muset uvádět, kolik českých potravin prodávají

 
Potravinářská komora chce do připravované novely zákona o potravinách prosadit, aby obchodní řetězce povinně zveřejňovaly údaje o podílu tuzemských potravin na svých pultech. Komora chce také zavést povinnost zveřejňování obsahu hlavní složky a jméno výrobce u pultového prodeje nebalených potravin a značení země původu u všech potravin.
24.04.2013 20:00 |

podobné články

Ohledně potravin musíme změnit komunikaci, shodl se Bendl s polským protějškem

 
Zejména o kvalitě potravin a dozoru nad trhem přijel v pondělí do České republiky jednat polský ministr zemědělství Stanislaw Kalemba. I v souvislosti s nedávnou kritikou polských potravin jej do Prahy pozval šéf resortu zemědělství Petr Bendl (ODS). Ministři se dohodli, že pochybnosti o kvalitě potravin musejí být napříště bezpečně potvrzené.
06.05.2013 12:40 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (493 článků)

Veterináři spouštějí web s výsledky kontrol potravin

 
Státní veterinární správa (SVS) bude od pátku zveřejňovat na internetu výsledky kontrol potravin. Budou dostupné přímo v on-line mapě. Na stránkách se mimo jiné objeví výsledky kontrol výrobků v tržní síti, na jatkách, v mrazírnách, výrobnách potravin či dovážených potravin. Na tiskové konferenci to oznámily SVS a ministerstvo zemědělství. Krátce po spuštění byl však server SVS přetížen.
10.05.2013 14:00 |

podobné články

Ceny potravin a nápojů rostly loni v ČR nejvíce z celé EU

 
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly loni v Česku o 6,9 procenta, což bylo nejvíce z 27 členských států Evropské unie (EU). Vyplývá to z propočtů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za loňský rok. Růst cen způsobilo především zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent, zvýšení cen dovážených potravin a růst cen komodita energií. 
18.07.2013 19:25 |

podobné články

V celé EU se nákup potravin loni nejvíce prodražil v Česku

 
Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly loni v Česku o 6,9 procenta, což bylo nejvíce z 27 členských států Evropské unie (EU). Vyplývá to z propočtů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za loňský rok. Růst cen způsobilo především zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent, zvýšení cen dovážených potravin a růst cen komodit a energií.
21.07.2013 09:05 |

podobné články

POROVNÁNÍ CEN potravin: Co od začátku roku nejvíce zdražilo a o kolik?

 
Cena potravin neustále roste. Nejvíce od začátku letošního roku zdražily brambory, které stojí o téměř o třetinu více než na začátku roku. Cena se zvýšila i u eidamu, másla, bílého jogurtu či šunky. Podívejte se na srovnání cen potravin v lednu a listopadu letošního roku a na přehled průměrných cen potravin podle krajů.
15.11.2013 12:26 |

podobné články