Článek

5 rad, jak zavařovat zdravěji. Skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru

 
Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a dlouho vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta marmeláda od babičky bývala lepší.
26.06.2015 06:15 |

podobné články

Podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

 
Zavařování je zase v módě. Není divu. Domácí džemy a marmelády vynikají úžasnou chutí. Navíc víte, co jste do nich dali. Takže například angreštový džem je opravdu a jen z angreštu, ne z půlky z nahnilých jablek. A vzhledem k absenci chemie je i mnohem zdravější. Jak ale na to, aby domácí výtvory chutnaly jako od babičky? Je to snadnější, než si myslíte!
18.07.2016 06:20 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Kde schovávali Pancová a Kott peníze? Prý mezi vínem a kompoty!

 
K soudu s Davidem Rathem dnes dorazila kompletní trojice hlavních obviněných. Nechyběli exposlanci Rath a Kott, dorazila i přes obavy z útěky Kateřina Pancová - svobodná, bez pout na rukou a s obarvenou hlavou. U soudu pak zazněly další nahrávky ze zátahu v jejím domě, kdy šli kriminalisté po důkazech a penězích z korupční aktivity. Kott s Pancovou si je údajně schovali i do sklepa mezi kompoty a víno.
01.10.2013 15:45 |

podobné články

Osobnosti: David Rath (4321 článků)

Kolik kávových lžiček cukru denně je ještě v pořádku...?

 
Potravinářský průmysl a především výrobci polotovarů, hotových jídel a rychlého občerstvení vědí, že lahodnost jejich výrobků a závislost na nich nezajistí nic lépe, než když se do nich přidá cukr. Ten je tak dnes skrytý téměř ve všem, co bylo zpracováno či vyrobeno průmyslově. Světová zdravotnická organizace pak skrytý cukr viní z epidemie obezity a zkažených zubů. Lidé totiž krom tohoto cukru ještě do sebe ládují cukrovinky a slazené nápoje. Denně tak do sebe dostanou i padesát lžiček cukru. Ideální míra pro zdraví je přitom šest kávových lžiček cukru.
06.03.2015 16:05 |

podobné články

Jak vyrobit vynikající džemy a marmelády + 18 vyzkoušených receptů

 
Stromy i záhony jsou plné lahodného ovoce k zavařování. V zimě přijde sklenička chutného džemu a marmelády k chuti. Letní kuchařka Blesku.cz přináší skvělé recepty a rady, jak na zavařování marmelád i pro diabetiky.
08.07.2009 08:50 |

podobné články

VELKÝ průvodce ZAVAŘOVÁNÍM: Češi skupují meruňky ve velkém. Kvůli kompotům

 
Češi zavařují ve velkém! Domácí kompoty jsou velkou módou nejenom kvůli chuti, ale zejména kvůli ceně. Lahodné kompoty tak vyjdou až o půlku levněji, než v obchodě. Nyní jsou v kurzu hlavně meruňky.
19.08.2013 15:15 |

podobné články

Kompoty jsou retro: Udělejte si také jeden!

 
Že kompoty neodmyslitelně patřívaly k nedělnímu obědu, si dnes vybaví patrně jen pamětníci. Byly oblíbenou pochoutkou dětí, které si na nich pochutnávaly za odměnu, a hospodyně (i hospodáři) se jimi chlubili před návštěvami. Jejich sláva začala postupně pohasínat se stálou dostupností čerstvého ovoce. Byla by však škoda na ně úplně zapomenout.
06.03.2017 08:10 |

podobné články

Vše o zavařování... Ptejte se výrobkyně populárních marmelád

 
Vadí vám, že jsou marmelády v obchodech drahé a plné „éček“? Uvařte si ji sami z plodů vaší zahrádky! Jak co nejlépe využít ovoce a zeleninu a mít skvělé domácí čatní nebo nakládané okurky prozradí na chatu Hana Šindlerová z Našeho gruntu, která vyrábí tradiční Marmelády s příběhem. Odpovídat bude v pátek 24. 7. od 11 hodin, své dotazy pokládejte už teď.
21.07.2015 16:05 |

podobné články

VŠCHT: Jak důležitá je chemie pro náš život? Odpověď dá 30. ročník letní školy

 
„Nechte se inspirovat nejnovějšími vědeckými poznatky v různých oborech chemie a užijte si přátelskou atmosféru, která zde panuje již 30 let.“ Těmito slovy zahájil profesor Zdeněk Bělohlav, prorektor pro pedagogiku VŠCHT Praha, jubilejní ročník Letní školy pro středoškolské pedagogy a studenty středních škol. V Ballingově sále Národní technické knihovny mu naslouchalo téměř 300 účastníků z celé republiky, které čeká třídenní program na téma Chemie pro život.
24.08.2016 17:15 |

podobné články

4 tipy, jak se zbavit závislosti na cukru: Jde to snadno a rychle!

 
Jste tak trochu cukrová princezna? Kafe bez kostky cukru si neumíte představit a čím jiným si zpříjemnit den než kouskem lahodného dortíku? Jistě, chápeme vás, taky patříme k vášnivým milovníkům čokolády, ovšem jak pak budeme vypadat? Chcete se zbavit závislosti na cukru?
26.07.2016 07:00 |

podobné články

Této ženě je opravdu 70 let... Sladký život bez cukru!

 
Život bez cukru si málokdo dokáže představit. Australanka Carolyn Hartz (70) je však živoucím důkazem toho, že to jde. A co víc – jejímu tělu to, že za posledních 28 let nepozřela jediné zrnko cukru, očividně svědčí!
03.06.2017 12:05 |

podobné články

VELKÝ průvodce ZAVAŘOVÁNÍM: Jak udělat švestková povidla jako od babičky?

 
Sezóna švestek právě vrcholí a tak je na čase zavařit si domácí povidla nebo švestkové kompoty. V obchodě jsou totiž často šizené, navíc plné konzervantů. A k tomu jsou zavařeniny ze supermarketů předražené! Za kilo povidel zaplatíte 100 Kč i více, doma vás ale stejné množství přijde zhruba na 20 Kč. Ušetříte tak až 80 Kč! Navíc jsou naprosto bez chemie!
21.08.2013 14:50 |

podobné články

„Toaleťák“ i marmelády pomohou nemocným holčičkám

 
Úředníci vsetínské radnice přišli na to, že i toaletní papír, marmelády či mýdla mohou pomoci potřebným. Jedna z radničních úřednic, Eva Kašparová, se totiž rozhodla pořádat naprosto ojedinělou prodejní výstavu.
13.07.2011 13:30 |

podobné články

Pleky, pozor! Marmelády je konec, Vondrajda svádí cizí muže!!!

 
Lucka Vondráčková (33) na svém novém albu pracuje dnem i nocí. A aby se konečně dostala ze škatulky "hodná holka z Marmelády" a začali ji brát v potaz také hudební fanoušci nad 14 let, rozhodla se změnit i tým vizážistů. Změna na sebe nenechala dlouho čekat a Lucka nafotila snímky, na kterých ukázala to, co doposud vídal jen Pleky. Sexy micinu ale nečekejte...
22.08.2013 16:45 |

podobné články

Osobnosti: Lucie Vondráčková (1088 článků)

Vyzkoušejte NETRADIČNÍ recepty na domácí marmelády a džemy

 
Zavařovací sezona pomalu začíná. Všichni známe jahodové, borůvkové nebo rybízové marmelády. Ale v prvním díle našeho receptu právě o zavařování marmelád a džemů se podívám na pět hodně netradičních receptů.
26.06.2014 06:10 |

podobné články

Češka vaří nejlepší marmelády na světě. Zakázky musí odmítat

 
Blanka Milfaitová zavřela své úspěšné obchody v Paříži i Londýně a jezdí karavanem po celém světě a všude vaří marmelády z lokálních zdrojů. Objednávají si je tisíce lidí.
17.10.2014 07:00 |

podobné články

Marmeládová královna Milfaitová je těhotná: Holčičku porodí na cestě kolem světa

 
Tři roky už je nejlepší na světě a její marmelády snídají i na britském královském dvoře! První dáma světové marmelády Blanka Milfaitová nyní vyráží na další mezinárodní expedici, které dala název Ostrovní. A bude to cesta nezapomenutelná! Porodí na ní totiž holčičku.
11.12.2015 11:45 |

podobné články

Heger: Pokud národ bude žít zdravěji, zdravotnictví ušetří až 30 miliard

 
Ministr zdravotnictví Leoš Heger v úterý přišel s překvapivým argumentem, jak ušetřit ve zdravotnictví. „Pokud národ bude žít zdravěji, zdravotnictví na léčbě pacientů ušetří až 30 miliard korun,“ uvedl ministr.
21.08.2012 22:10 |

podobné články

Osobnosti: Leoš Heger (1259 článků)