Článek

4 netradiční recepty na tradiční vývar: Kuřecí polévka je všelék!

 
Necítíte se ve své kůži? Jdou na vás podzimní chmury? Tak je zažeňte polévkou! Zahřeje, zasytí a navíc i uzdraví.
13.10.2015 09:50 |

podobné články

Podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Kuřecí křídla na medu s kokosovou rýží

 
Kuřecí maso se dá připravit na mnoho způsobů. Z každé jeho části se dá vykouzlit jiná specialita. Zatímco kuřecí prsa jsou spíše sušší – stehýnka hezky šťavnatá. Mnoho lidí buď upeče celé kuře, nebo si jej naporcuje a poté vymýšlí různé pokrmy. Nazmar nepřijdou ani kuřecí křídla, která se na první dojem zdají vhodná jen do polévky, protože příliš moc masa nenabízí. Ovšem opak je pravdou, protože se z křidélek mohou připravit úžasné recepty. Jejich výhodou je i nižší pořizovací cena, takže si skutečný gurmánský zážitek lze připravit už za pár korun. Nebudeme vás dlouze napínat a jdeme na to. Jako bonus jsme si připravili ještě druhý recept na kokosovou rýži. Potřebné ingredience Přibližně 8 kuřecích křidélek/mohou být i spodní stehna Sojová omáčka 1dcl Med 1dcl Česnek – kdo jak má rád Špetka zázvoru Postup přípravy Smícháme med a sojovou omáčku, přidáme prolisovaný česnek Křidélka vložíme do pekáčku a jemně zasypeme zázvorem Přelijeme připravenou směsí a přikryjeme pokličkou Před dopečením sundáme pokličku a pečeme do zlatohněda Příloha Jako příloha se hodí bramborová kaše, rýže nebo pečivo. Chcete-li si dopřát skutečný gurmánský zážitek, připravte si jako přílohu kokosovou rýži. Na přípravu není složitá. Rýži propereme ve studené vodě. Poté v hrnci s nepřilnavým dnem smícháme trošku vody a neslazeného kokosového mléka a špetkou soli. Vmícháme rýži a přiklopíme pokličkou. Jakmile voda začne vařit, stáhneme plamen a na minimum dovaříme dalších 15 až 20 minut. Hlídáme, aby se rýže nepřipálila – v případě potřeby dolijeme trochu kokosového mléka a vody. Po dovaření hrnec odstavíme na 10 minut a necháme jej stát přikrytý utěrkou. Následně promícháme a nakládáme na talíř. Takto připravená kokosová rýže se hodí k masu a zelenině. Příspěvek Kuřecí křídla na medu s kokosovou rýží pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.05.2016 03:05 |

podobné články

FOTORECEPT: Kuřecí vývar s pažitkovým svítkem

 
Kuřecí vývar nemusí mít vždycky obyčejnou a tradiční chuť. Můžete ho podávat například s pažitkovým svítkem. Na jeho přípravě není nic těžkého, zvládne to opravdu každý. Jedná se o zapečené těsto z vyšlehaných bílků, mouky, pažitky a žloutků. Po upečení se svítek nakrájí a podává se přelitý kuřecím vývarem.
10.03.2014 15:55 |

podobné články

Polévka je všelék!

 
Necítíte se ve své kůži? Jdou na vás podzimní chmury? Tak je zažeňte polévkou! Zahřeje, zasytí, a navíc i uzdraví. Kuřecí polévku jako všelék uznávali už středověcí lékaři.
07.10.2015 05:15 |

podobné články

Korejci bojují s horkými dny. Polévkou ze psů

 
Být psem v Jižní Koreji během těchto horkých letních dní se nevyplatí. Jihokorejci totiž věří, že silný vývar ze psa je nejlepší pochoutkou na ochlazení přehřátého organismu. Mají na to také jiné recepty, třeba kuřecí polévku s ženšenem či grilovaného úhoře, ale vývar z psa je prý nejlepším prostředkem k zachování těla.
16.07.2011 15:25 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

3 jednoduché recepty na krásu

 
Snad každá žena chce být krásná, přitažlivá, v očích mužů neodolatelná a zároveň představovat cíl, kterého by chtěli dosáhnout. Zatímco některým byla přirozená krása štědrou přírodou nadělena do vínku, jiné si k té troše krásy musí dopomoci sami. Není proto od věci znát recepty na krásu, které vám s tímto úkolem pomohou. Mít po ruce recepty na krásu – no řekněte samy, milé ženy, dá se snad taková příležitost odmítnout? No jasně, že ne! Každá přece chceme mít eso v rukávu. Tak se pohodlně usaďte a přečtěte si dnešní článek, ve kterém si tyhle recepty společně odhalíme! Recepty na krásu pro každou z vás Ačkoli se velmi často říká, že každá žena je krásná, akorát svým jedinečným způsobem, my ženy o tom máme svou jasnou představu. Nám prostě ke štěstí nestačí nějaké tvrzení, které se sice traduje už po mnoho let, ale ve své podstatě pro nás nemá vůbec žádnou váhu. My chceme jasný důkaz, něco, co si můžeme ohmatat. Tak už na nic nečekejme a pojďme na to! Hodně spánku Možná se teď chytáte za hlavu, co je to za nesmysl. Jak nám ke kráse může pomoci dostatek spánku?! Jenže ono je to vcelku logické, tak poslouchejte proč. Je totiž vědecky potvrzeno, že má spánek výrazný vliv na to, jak vypadáme. A mimo to, pokud se dobře vyspíme, pak máme dobrou náladu a to se na naší vizáži taky projeví. Pitný režim A jsme zase u toho – tolikrát omílaný pitný režim. Jenže i on má své místo na našem seznamu jednoduchých receptů pro krásu, tak mu věnujte pozornost. Naše tělo je z velké části tvořeno vodou, což znamená, že pokud chcete být krásné, pak musíte hodně pít. Výrazně tak oddálíte vznik vrásek, které jsou pro ženy noční můrou, vaše pokožka bude vypnutá a svěží na pohled. Zdravý pohyb... Čtěte více Příspěvek 3 jednoduché recepty na krásu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.04.2017 05:25 |

podobné články

V Rusku vězněná Ukrajinka přerušila hladovku, začala jíst vývar

 
Ukrajinská letkyně Naděžda Savčenková, která je od loňského června v ruské vazbě, dnes na doporučení lékařů přerušila hladovku. Jinak by jí hrozila smrt. Souhlasila proto s tím, že začne jíst kuřecí vývar.
05.03.2015 18:26 |

podobné články

Vývar byl moc tučný. Ukrajinská pilotka požaduje zeleninu

 
Ukrajinská pilotka držená v ruském vězení Naďa Savčenková je ochotná ukončit svou protestní hladovku, pokud dostane kvalitnější jídlo. Kuřecí vývar, který dostala po čtvrtečním kolapsu, byl podle ní příliš tučný, a tedy nezdravý.
06.03.2015 19:16 |

podobné články

6 rad pro dokonalý vývar: Bez správného masa ho neuvaříte!

 
Chcete rodině uvařit poctivý vývar, jako to dělávala vaše babička? Ať už to má být hovězí, kuřecí  nebo slepičí, potřebujete správné suroviny. Když je nebudete mít, nikdy se vám to nepodaří.
26.04.2015 06:10 |

podobné články

PROSTŘENO: Polévka Bho Bo podle Marka Jelínka

 
První hostitel se ničeho nebál. Hostům postupně servíroval speciality z celého světa a na přípravě si dal opravdu záležet. Pokud vám v orientálním bistru chutná populární vietnamská polévka, tady je recept na její přípravu. Základem je silný hovězí vývar.
22.05.2013 05:10 |

podobné články

Čtenáři vaří čtenářům! Speciál Blesku Vaše recepty

 
Právě nyní je v prodeji speciál Blesku s názvem VAŠE RECEPTY! Najdete v něm báječné recepty čtenářů na kompletní menu – polévky, předkrmy, hlavní jídla i sladké dezerty. To vše jen za 5,50 Kč! A navíc: Blesk platí za nejlepší recepty recepty 1000 Kč! Šanci máte i vy!
06.10.2010 16:10 |

podobné články

PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka

 
Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.
03.05.2014 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Marek (144 článků)

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...
09.02.2015 18:21 |

podobné články

Krémová kuřecí polévka s mrkví a zázvorem

 
SERIÁL: Tato zeleninová polévka patří mezi ty jednodušší. Její příprava nezabere příliš času. Přesto dokáže dokonale vyváženou kombinací chutí příjemně překvapit.
29.04.2010 12:20 |

podobné články

Josef Alois Náhlovský a jeho zámotek z dvojího masa

 
Krušnohorské brambrdle, valašská zelnica, vepřovo-kuřecí kokon a orgáč. Věděli byste, jaké menu se bude podávat, kdyby na něm byly napsané tyto názvy? Kdo však zná baviče Josefa Aloise Náhlovského (64), má hned jasno! V pořadu VIP Prostřeno! chtěl prostě své hosty trochu napínat… Z brambrdlí se vyklubaly plněné taštičky s tvarohem, zelnica byla bílá zelná polévka a orgáč ananasové řezy. Vepřovo-kuřecí kokon neboli zámotek si dnes dokonce můžete udělat…
02.05.2014 05:15 |

podobné články

Poslankyně se podivila nad halal kuřecí polévkou pro záložáky. Teď přišlo oficiální vysvětlení

 
Před časem upozornila poslankyně Jana Černochová (ODS) na nevhodné stravování příslušníků aktivních záloh na vojenském cvičení. Poukázala na to, že záložáci obdrželi instantní nudlovou polévku s kuřecí příchutí v halal verzi. Poslankyně upozornila, že polévka má nedostatečnou nutriční hodnotu. S její kritikou ale nesouhlasí příslušníci 3. čety mechanizované roty AZ 41. mpr.
30.09.2016 12:40 |

podobné články

Osobnosti: Jana Černochová (319 článků)

Recepty z Prostřeno! Vyzkoušejte menu sympatické Jany Vítkové

 
Připravte si zapečená rajčata plněná kuřecími játry a rajčata s ředkvičkovou pomazánkou, kuřecí vývar, pečeného lososa se špenátem a šťouchanými brambory a jako dezert flambované ovoce se zmrzlinou.
14.09.2012 15:20 |

podobné články

Recepty z Prostřeno! Vyzkoušejte menu veselé Kristýny Pittnerové

 
Připravte si rajčata s mozzarellou a domácím česnekovým pizza chlebem, silný hovězí vývar s domácím drobením, kuřecí roládky plněné sýrem a slaninou s brambory a upečte chutný piškot s ovocem a tvarohem.
26.09.2012 07:50 |

podobné články