Článek

10 tipů, jak využít mikrovlnku. Oživí starý chléb, pomůže oloupat česnek i rajčata

 
Doma ji má téměř každý z nás. Většinou ji ale využíváme maximálně tehdy, když potřebujeme ohřát jídlo. To je však velká chyba. Pro mikrovlnnou troubu totiž můžeme v kuchyni najít mnohem víc využití. Překvapí vás, co všechno dokáže. Při vaření a pečení ušetří nejen čas, ale i špinavé nádobí.
16.08.2015 06:05 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Česnek medvědí

 
V současné době se v kuchyních začal znovu objevovat tzv. česnek medvědí (české lidové názvy jsou cikánský česnek, česnek planý, lesní česnek, divoký česnek, hadík, lenek). Medvědí česnek má podobné vlastnosti jako česnek, avšak voní o něco jemněji. ...
04.04.2010 20:30 |

podobné články

Česnek a jeho moc léčit aneb jak zatočit s viry

 
Česnek se nachází v každé domácnosti, kde se pravidelně vaří. Jde o běžně užívanou potravinu a neumíme si bez ní představit guláš a spoustu dalších jídel. Česnek má mimo jiné mnoho zdraví prospěšných vlastností a považován je také za přírodní lék. Působí desinfekčně, chrání před virovým onemocněním, ošetřuje cévy, bojuje s bolestí a záněty. Česneku je mnoho odrůd, ale pokud se chceme bavit o skutečně účinném léku i prevenci, pak je to starý dobrý český česnek. Ty dovážené z Číny jsou většinou mdlé chuti a nejsou tak pálivé. Obsahuje bílkoviny, cukry, vitamín C, skupinu vitamínů B, vápník, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď, jód, flavonoidy a listy obsahují karoten. Jak česnek léčí? Výrazně posiluje imunitní systém a zvyšuje tvorbu T-lymfocytů. Jeho pravidelným používáním potlačujete hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Skvělý je při nachlazení, průjmu, angíně a různém zánětlivém onemocnění. Česnek je výborný i jako prevence proti rakovinovým onemocněním, jelikož má antioxidační vlastnosti. Užívání česneku či česnekových tablet, pokud chcete zamezit nepříjemnému zápachu z úst, snižuje i bolestivost a zánětlivé procesy v kloubech. Mimo jiné snižuje krevní tlak a rozpouští usazeniny v cévách. Rovněž je nutné zmínit, že příznivě ovlivňuje vysokou hladinu cukru v krvi a podporuje produkci glykogenu v játrech. Boj s virovým onemocněním Cítíte-li, že na vás leze chřipka, vyzkoušejte česnekovou šťávu v mléce. Potřebovat budete zhruba 7 paliček česneku, které prolisujete a přecedíte přes plátýnko. Šťávu uchovávejte v lednici a užívejte 3krát denně po lžíci rozmíchané v jednom deci rostlinného mléka nebo kefíru. Užívejte po dobu 5 dní tyto přírodní antibiotika a značně se vám uleví. Bonbón z česneku Počítejte s tím, že se nebudete moci po takovém bonbónu hned líbat. Ale pomáhá na bolest v krku, zánětech dásní, aftách a jiných neduzích. Stroužek česneku vložte do úst a jen tak ho převalujte (nekousat a neporušit). Z česneku se postupně uvolňují antiseptické látky a ty desinfikují oblast úst a krku. Cumlejte vždy nový... Čtěte více Příspěvek Česnek a jeho moc léčit aneb jak zatočit s viry pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.09.2015 21:46 |

podobné články

VIDEO: To budete koukat, jak rychle se dá oloupat česnek!

 
S česnekem je to vždycky nadlouho. Kolikrát se musíte fakt soustředit, aby se vám podařilo oloupat česnek podle představ. Tomu je teď konec! Náš superrychlý a skvělý trik vám ušetří spoustu času a česnek budete chtít od této chvíle loupat pořád!
22.01.2016 10:01 |

podobné články

Postřik na česnek a boj s houbomilkou česnekovou

 
Mezi zahrádkáři se těší čím dál větší oblibě pěstování česneku, který má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Mimo jiné přináší řadě lidem i gurmánský požitek. Ovšem se vzrůstající produkci česneku dochází i k šíření škůdců, kteří ničí naší úrodu. Snad nejobávanějším škůdcem česneku je houbomilka česneková. Česnek je proslulý svými antimykotickými účinky – obsahuje látky, jež chrání před houbovitými chorobami. Často se používá jako surovina pro výrobu postřiku proti bramborové plísní či na ochranu rajčat. Ovšem předmětem dnešního článku je uchránit samotný česnek. Jestliže se chceme vyhnout chemickým postřikům, musíme zaměřit pozornost na prevenci a nepřímý boj s houbomilkou. Houbomilka česneková je moucha, jež přezimuje ve stádiu dospělých much. Samičky kladou vajíčka na rostliny a vylíhlé larvy se následně zavrtávají mezi srdíčkové listy. Takto napadané rostliny zaostávají, neprospívají, deformují se jim listy a postupně odumírají. Prevence a nepřímý boj s houbomilkou Houbomilka česneková nepatří zrovna k vyhlášeným letcům, proto je vhodné pěstovat česnek co nejdále od loňských ploch česneku. Zbytky rostlin po každé sklizni důkladně odstraníme, obzvláště pokud rostliny byly napadeny. Proti houbomilce je účinné včasné a precizní přikrytí záhonů bílou netkanou textilií. Přístup k rostlinkám zamezíme samičkám tak, když pečlivě okraje textilie zahrneme půdou. V oblastech s větším výskytem tohoto hmyzu se osvědčilo pěstování jarních odrůd česneku – ty totiž houbomilka nenapadá. Chemický postřik na česnek Insekticidní postřik bychom měli v zeleninových zahrádkách nechat jen jako poslední možnou variantu. Postřik je nutné provést preventivně, při prvním jarním oteplení – konev února či počátek března. Vhodná doba je, když po dobu čtyř dnů vyšplhají teploty kolem 10 stupňů. Postřik se má po dvou týdnech zopakovat. Schválené přípravky pro postřik česneku jsou Karate se Zeon technologií 5CS – vždy v souladu s přiloženým návodem. V okamžiku, kdy se na porostu ukážou příznaky napadení houbomilkou už je použití postřiku zbytečné. Příspěvek Postřik na česnek a boj s houbomilkou česnekovou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Vychytávky Ládi Hrušky: Jak rychle oloupat česnek a nemít jeho pach na prstech

 
Následující vychytávka Ládi Hrušky je ideální pro všechny, kteří milují česnek, ale po vaření nemusí mít jeho vůni na rukou celý den. Obejdete se bez nože a česnek je oloupaný za půl minuty! Nevěříte? Podívejte se na video!
09.01.2016 10:15 |

podobné články

5 tipů, jak využít chléb při úklidu: Zbaví vás skvrn i střepů

 
Někteří z nás si ještě pamatují doby, kdy se nosil do školy tvrdý chléb a čistily se jím zdi. Pod tvrdými střídkami jako zázrakem mizely otisky špinavých rukou, fotbalových míčů i nápisy o učitelích a spolužácích. Ale i měkký chléb se může stát významným pomocníkem v boji o čistou domácnost. Přinášíme pět tipů, kdy je doslova nenahraditelný.
20.05.2015 06:20 |

podobné články

VIDEO: Zvládnete oloupat česnek za 20 sekund? My ano!

 
Určitě to znáte, chcete si připravit svůj oblíbený pokrm, na který je potřeba hromada česneku, a nejhorší z celého vaření je příprava a oloupání česneku. S pomocí nože je tato technika tak zdlouhavá, navíc se slupka šíleně lepí a zůstává na vašich prstech. Naštěstí pro vás máme dnes skvělý tip, a tak je tato otravná technika už dávno minulostí. Čtěte dál a dozvíte se, jak oloupat celou hlavičku česneku za pouhých 20 sekund.
14.12.2015 15:36 |

podobné články

Jak se zbavit bradavic

 
Jak se zbavit bradavic? S touto otázkou si začne lámat hlavu každý, komu se tyto nevzhledné drobné výrůstky objeví kdekoli na těle. Jedná se o důsledek virové infekce, kterou způsobuje lidský HPV papilomavir – ten je viníkem nadměrného růstu rohových buněk a namožení kožního vaziva. Bradavice se neptají a nečekaně se objevují jak u obou pohlaví bez ohledu na věk – nejčastěji ale trápí děti a dospívající. K rozvinutí bradavic dochází při oslabení imunitního systému organismu. K jejich vzniku hodně přispívá i poranění kůže či ekzém. Ačkoli si to většina lidí neuvědomuje, bradavice jsou vysoce nakažlivé a „chytit“ je tak můžete daleko rychleji, než si myslíte. V dnešním článku se společně podíváme na způsoby, jak se zbavit bradavic. Jak se zbavit bradavic bez návštěvy lékaře? Přemýšlíte, jak se zbavit bradavic i bez nutnosti navštívit specializovaného kožního lékaře, který by bradavice zmrazil a vyřízl? Pak si nenechte ujít následující řádky, které vám prozradí hned několik tipů na přírodní odstranění nevzhledných výrůstků, které jsou v pohádkách připisovány děsivým ježibabám! Ananas Chcete-li se zbavit bradavic, pak vsaďte na šikovného pomocníka – ananas. Kupte si čerstvý ananas, který nakrájejte na kolečka či na kostičky a postižené místo jím potírejte každý den po dobu pěti dní. Nanesenou šťávu z ananasu nechte na bradavici působit alespoň 4-5 hodin, nejlépe tedy přes noc, kdy vás to nebude nijak omezovat či obtěžovat. Poté pokožku omyjte čistou vodou. V případě neúspěchu proces o několik dní později opakujte. Česnek Jestliže někdo přemýšlí nad způsobem, jak se zbavit bradavic, jako první alternativa jej napadne česnek. Ten sice moc vábně nevoní, ale co se bradavic týče, dokáže hotové zázraky – ne nadarmo je hojně využíván v přírodním lékařství. Česnek rozdělte na stroužky, z jednoho z nich poté odkrojte silnější plátek a asi na 5 minut jej položte na bradavici. Počítejte s tím,... Čtěte více Příspěvek Jak se zbavit bradavic pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.07.2016 04:50 |

podobné články

Vyzkoušejte bramborový chléb od Ládi Hrušky! Nebudete litovat

 
Dnes se gurmánský experimentátor Láďa Hruška pokusí o zdánlivě nemožné - proměnit pivo ve chléb. Ostatně říká se přece, že pivo je tekutý chléb našeho národa. Podívejte se na rychlý a levný recept, jak vytvořit chléb z piva a brambor.
25.10.2014 19:40 |

podobné články

Cizinci nás Čechy mají rádi, říká delegátka cestovky

 
„Tu mikrovlnku na pokoji můžeme používat?“ ptá se na úvodním setkání jedna z klientek. „Mikrovlnku?“ pátrá marně v paměti delegát a hned vzápětí si uvědomí, že na pokojích jsou malé trezory… Práce delegáta je náročná, mnohdy ale i velmi úsměvná. Své o tom ví i delegátka jedné z největších českých cestovních kanceláří působících v Turecku.
22.08.2011 10:50 |

podobné články

Raz, dva, mňam! Jak oloupat vejce natvrdo za 10 vteřin

 
Oloupat vejce natvrdo je někdy nadlidský úkol. Skořápka vám všude praská a za chvíli je rozlámaná na sto kousků. Uživatel Instagramu Ryan Fortin však nad loupáním vejce natvrdo vyzrál ve třech jednoduchých krocích a podělil se o svůj um s celým světem.
12.01.2016 14:25 |

podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Vypěstujte si sami pravý český česnek

 
Že je česnek zdravý, ví každé malé dítě. Ale jaký česnek si vybrat na svou zahrádku, to už je těžší otázka!
05.08.2011 05:35 |

podobné články

Česnek má tak silné aroma, že ho lze cítit i nohou

 
Sirné sloučeniny v česneku jsou tak silně aromatické, že je člověk dokáže vnímat nejen chutí a čichem. I když vyřadí z provozu tyto části těla, česnek může přesto „cítit“. Stačí na utřený stroužek stoupnout. Američtí vědci prokázali, že česnek lze skutečně cítit chodidlem, protože aromatické látky rychle proniknou kůži do krve.
15.12.2016 14:00 |

podobné články

Medvědí česnek je hitem posledních let: Zázrak z lesa!

 
Obyčejný česnek zná každý, na jaře ale všechnu slávu sklízí jeho divoký bráška. Jako pesto, bylinkové máslo i spařený, medvědí česnek získal v českých kuchyních velkou oblibu.
10.04.2017 12:15 |

podobné články

Chléb, který se rozplývá na jazyku? 10 rad, jak ho vybrat!

 
Voňavý, křupavý, vláčný a s chutí, která se vyrovnává největším lahůdkám? Takový by měl být chléb, ale realita je často jiná. Víte vůbec, jak chléb vybrat? Poradíme vám.
26.04.2016 09:40 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Trvanlivý chléb s rajčatovým Riccotta sýrem

 
Stále přemýšlíte, jak byste nejlépe změnila svou svačinu, aby nebyla jednotvárná a stejných chutí? Vyzkoušejte skvělý chléb s Riccotta sýrem, připravíte ho za čtvrt hodiny. Potřeby 4 sušená rajčata v oleji ve sklenici 1 lžička piniových jader 150 gramů ...
06.12.2010 06:00 |

podobné články